Celkové škody na majetku v důsledku vloupání za loňský rok policie vyčíslila na 2,2 miliardy korun! Například konkrétně v Královéhradeckém kraji policie loni evidovala devatenáctiprocentní meziroční nárůst u krádeží v rodinných domech. Průměrná výše škody se pak v tomto regionu vyšplhala na 35 tisíc korun, pachatel však ve většině případů zůstal neznámý – neobjasněná vloupání představují 64 % všech těchto trestných činů. Podobná situace je i ve zbytku republiky… Nejexponovanějším obdobím pro vloupání do domácností je tradičně období dovolených.

Zabezpečení je levnější

Opatření proti zlodějům přitom nejsou složitá a v porovnání se škodou, kterou zloději mohou způsobit, rozhodně méně nákladná. „Bezpečnostní dveře, které odpovídají třetí bezpečnostní třídě, pořídíte od 20 tisíc korun. Další účinné a přitom finančně velice dostupné řešení představují fólie na sklo. Vyjdou vás na několik stovek za metr čtvereční a vedle oken jimi můžete zabezpečit třeba světlíky, sklepní průhledy nebo prosklené dveře na terasu. Výhodou fólií je, že není třeba vyměňovat stávající okna za bezpečnostní prosklení, což by bylo poměrně nákladné,“ říká Ivan Pavlíček z firmy NEXT, odborník na zabezpečení domů a bytů.

Výhodnější pojistka

Ve všech případech, kdy pojišťovna uhradí škodu, musí zloděj při krádeži překonat určitou překážku. Obyčejné vstupní dveře pachatel zdolá během několika minut, totéž platí u nezajištěných oken. Kvalitní zabezpečení tedy chrání nejen před zloději, ale je také základní podmínkou pojišťoven pro sjednání vyšších pojistných limitů. Nejnižší limity dostávají domácnosti s běžnými uzamykatelnými dveřmi, u certifikovaných dveří s bezpečnostním zámkem je to však až 300 tisíc korun. U domů či bytů s vysokým stupněm zabezpečení a napojením na alarm či pult centrální ochrany může klient dosáhnout na pojistný limit až do výše 1,2 milionu korun.

Drzost zlodějů stoupá

Pachatelé vloupání jsou bohužel stále otrlejší. Kradou bez zábran i za přítomnosti obyvatel domu. „Lidé nejčastěji přicházejí o televize, notebooky, mobily nebo oblečení. Velkou ztrátou je odcizení vozu poté, co zloděj najde v předsíni viset klíče od auta,“ říká Ivan Pavlíček. Není však žádnou výjimkou, že se do domu vypraví i pro pár stovek nebo zdánlivě bezcenné věci. 

Základní opatření před odjezdem

* Nechlubte se na sociálních sítích, že odjíždíte na dovolenou, veřejně přístupné a nijak nechráněné profily slouží zlodějům jako vodítko.

* Dlouhodobě zatažené žaluzie, rolety, závěsy jsou signálem pro zloděje, že je dům prázdný, nechejte je raději roztažené.

* Náhradní klíče od bytu svěřte po dobu dovolené sousedovi. Pokud už se k vám zloději dostanou oknem, tyto klíče by jim jen usnadnily odchod i s objemným lupem.

* Drobné cennosti a důležité dokumenty uložte před odjezdem do trezoru.

* Domluvte se se sousedem či známým, že bude nejen zalévat květiny, ale také vybírat schránku, aby záplava letáků nevolala do okolí, že jste pryč.