Při výběru jakékoli vany zohledněte v první řadě velikost koupelny, tvar vany, kvalitu i praktické vlastnosti, které od tohoto důležitého zařizovacího předmětu očekáváte. Rozhodující je několik faktorů: Ujasněte si, zda se ve vaně budete koupat sami, případně ve dvou, třeba v rámci romantických večerů. Dále rozhoduje, zda hledáte místo pro pouhé opláchnutí nebo i pro zmíněnou relaxaci, kterou umocní např. pohodlné podhlavníky. Konečně ujasněte si i to, zda má vana umožnit jak koupání, tak sprchování. Provozovat obě činnosti pohodlně dovolí instalace vanové zástěny. Potřebujete kolem vany dostatek odkládacích ploch? Získat je můžete v podobě širokých lemů či integrovaných sedátek.

Je-li vaše koupelna přece jen prostorově méně velkorysá, pak ještě nemusíte na pořízení vany rezignovat. Na trhu najdete výrobky, které při menších vnějších rozměrech nabízejí překvapivě velký vnitřní prostor.

Tělo jako v bavlnce

Je patrné, že není vana jako vana. Vzhledem k tomu, že bude vám i vaší rodině sloužit několik let, vybírejte ji opravdu pečlivě. Kvalitní výrobky nabízejí kromě jiného propracované ergonomické tvarování vnitřního prostoru, které umožní tělu nanejvýš pohodlné spočinutí, nabídne pohodlnou podporu zad, případně rukou, umožní příjemně natáhnout nohy apod. Záleží, co je pro vás ve vaně důležité. Tuto stránku věci ale nepodceňte.

Luxus v prostoru

Koupelnovým trendem jsou samostatně stojící vany, které se nejlépe vyjímají ve větších koupelnách. Co však dělat, když koupelna není příliš prostorná a přesto byste chtěli vanu, kolem které se dá procházet? Nevěšte hlavu, výrobci nabízejí i typy těchto van vhodné do menších koupelen, a to i v luxusním provedení, např. z litého mramoru. Některé modely přitom umožňují vanu umístit přímo do prostoru, nebo je možné jí pomocí poličky na boku vany přisadit ke zdi. Díky oblíbenosti tohoto typu van, kterých je na výběr velké množství, je pestrá i nabídka sérií vanových baterií, které jsou s vanou nerozlučný pár. U vany v prostoru je tak pro snadné napouštění nejčastější volbou baterie na volně stojícím sloupu.

Pro velkou postavu

Výběr vhodné vany může ovlivnit i tělesná výška či celková fyzická konstituce uživatelů. Už žádné krčení, kroucení a jiné nepohodlí! Správně zvolená vana umožní i vzrostlejším či urostlejším osobám symetrické posezení, dostatečná šířka v oblasti ramen poskytne i pohodlí pro čtení, které může umocnit nasazení polštářku. Hodí se, pokud má taková vana široké lemy v prostřední části, které dovolí bezproblémové osazení vodovodní baterie. Napouštění vany lze pak řešit přes odpadovou soupravu nebo pomocí integrované hubice. 

Romantika ve dvou

Pro koupel ve dvou, takovou, při které si oba pohodlně poležíte v teplé lázni třeba se sklenkou vína, jsou ideální oboustranné typy van, některé navíc nabízejí takové vnitřní tvarování, že umožní koupel pro dva vedle sebe ležící lidi. Zárukou pohodlí je pak dostatečná hloubka a opět – dokonalé vnitřní tvarování.

Jak ji napustíme

Právě napouštění vany je pro výběr rovněž důležité, a to při konstrukci nové koupelny i jen výměně staré vany za moderní. Dříve jediné řešení, které spočívalo v umístění baterie na stěnu, v dnešní době již nepostačuje. Co se tedy nabízí? Pokud vana stojí alespoň jednou stranou u zdi, lze baterii zapustit na bok vany, zabudovat do stěny, na bok vany umístit napouštěcí hubici (nebo zabudovat napouštěcí štěrbinu), nebo vanu napouštět pomocí vanového přepadu. Ovládání může být umístěno i na úplně jiné místo, než je hubice. Pokud vana stojí v prostoru, lze využít baterie na sloupu. K dostání jsou jak v ryze jednoduchém minimalistickém provedení do moderních koupelen nebo naopak v retro stylu, tak v oblíbené klasice. Zda pak zvolíte baterii pákovou či s tradičními kohoutky, případně termostatickou, záleží jen na vás. Je z čeho vybírat, na trhu je oproti dobám minulým nesrovnatelně široký sortiment koupelnového vybavení. Např. je známá značka Sapho, kterou lze nakupovat i prostřednictvím e-shopu.

Vana a sprcha v jednom?

Jednoduchým řešením, jak se pohodlně sprchovat ve vaně a přitom nenacákat, je vanová zástěna. Už nemusíte volit mezi koupáním a sprchováním, dopřejete si sprchování ve vaně, klidně vestoje, a nebudete muset hlídat, zda voda necáká ven na podlahu. Montáž vanových zástěn je velmi jednoduchá, stačí obvykle tři šrouby a je hotovo. Vanové zástěny jsou nabízeny v řadě tvarů, velikostí, pro nejrůznější typy van. Pro snadné čištění vany je např. ideální zástěna, kterou je možné zvednou a sklopit buď ke stěně nad vanou nebo do prostoru koupelny.

Důstojné stáří v bezpečí

Jak se v dnešní době dobře postarat o své rodiče, aby žili v pohodlí a bezpečí, měli možnost trávit stáří aktivně, ale zároveň jim byla případná pomoc na dosah? Naštěstí už není nutné spoléhat se na státní zařízení.

Umístění seniorů ve státních zařízeních, kde je pro ně určitý komfort zajištěn, bývá komplikované – provázejí ho dlouhé čekací lhůty, v mnoha domech není možnost vlastního bytu. Přichází k nám ale osvědčený západoevropský model rezidencí s nájemními byty a širokou škálou služeb, jakými jsou asistence, bezbariérové prostory, lékařské služby v místě…

Nezůstat sám

„Pokud se věkem zhorší smyslové a pohybové schopnosti, standardní byt přestane vyhovovat hlavně z hlediska bezpečnosti a pohodlí. Senior tak dožije sice doma, ale v izolaci, v horším případě v domově či léčebně dlouhodobě nemocných,“ říká Zdeněk Pernes z Rady Seniorů ČR. Model  rezidencí pro seniory přitom myslí i na to – komplexy se stávají komunitními a mezigeneračními centry, neboť se v nich nachází kavárny, restaurace i dětské koutky.

Stěhování zavčasu

Starší lidé obvykle začnou situaci řešit až v momentě, kdy už nejsou schopní se o sebe sami postarat. „Není-li už senior v plné kondici a samostatný, je stěhování psychicky náročné a může vést i ke zhoršení zdravotního stavu,“ potvrzuje Josef Konečný, ředitel Českého červeného kříže. V zahraničí se lidé do podobných bytových domů běžně stěhují ještě v době, kdy jsou aktivní a soběstační a také je obvyklé, že se na to připraví i finančně. Rezidence s nonstop asistenční službou je sice dražší než běžný nájemní byt, vyjde ale levněji, než docházení pečovatelky do bytu. Dají se využít i příspěvky na péči nebo pronájem stávajícího bytu.