Máte rád grilovaná jídla, a které patří mezi vaše nejoblíbenější?

Grilování mám rád, osobně dávám přednost nejraději grilovaným biftečkům  z mletého masa, mají pikantní chuť a jsou vždycky šťavnaté.
Jaké jsou podle vás základní zásady správného venkovního grilování?
Pokud grilujeme na dřevěném uhlí, musíme mít správně rozdělaný oheň, dřevěné uhlí má být žhavé, nesmí nikdy úplně hořet.  Než vložíme maso na rošt, necháme ho okapat od marinády, aby při kapání marinády do ohně nedocházelo ke vzplanutí ohně, tím vznikají nebezpečné rakovinotvorné látky.     

Které nejčastější chyby děláme obecně při grilování?

Většinou používáme ke grilování podchlazené maso, které vyndáme z lednice a rovnou ho pokládáme na rozpálený gril. Měli bychom ho nechat odležet při pokojové teplotě. Také zbytečně moc maso solíme, tím se ale hodně vysušuje a není pak šťavnaté.

Jaroslav Sapík je vyhlášený kukchař, který dokáže na talíři hotové zázraky.
Autor: Blesk Hobby
Jaké druhy masa jsou na grilování nejlepší a podle čeho si maso vybírat?

Grilovat se dá prakticky každé maso od hovězího, přes vepřové, kuřecí nebo ryby, ale výborně chutná i grilovaná zvěřina. Podle mne bychom měli ctít sezónnost a vybírat si podle své chuti. Doporučuji maso nakupovat u poctivého řezníka, se kterým máme dobré zkušenosti.

Máme maso před grilováním nakládat a solit, nebo ho nejdříve opéct a pak teprvepřidat omáčku a sůl?


Já sám maso nakládám syrové s bylinkami a bez soli. Zkuste to také, chutná to báječně. Určitě to ale záleží na chuti každého kuchaře.

Jaký olej je nejvhodnější při grilování?

Já sám používám kvalitní řepkový nebo slunečnicový olej. Obecně by to měl být olej na teplou přípravu jídel, který se nepřepaluje při nízkých teplotách.

Jaroslav Sapík


Známý český šéfkuchař
Narodil se 19. srpna 1952 v Brně.
Vystudoval hotelovou školu ve Velkém Meziříčí.
Působil jako šéfkuchař v pražském hotelu Ambassador.
Vařil v řadě zemí (Německo, Rakousko, Indie, Anglie, Singapur).
Účinkoval v TV pořadu Česko na talíři.
Je majitelem vyhlášené restaurace v Klokočné na Praze – východ.

Grilovaná krkovice
Autor: Blesk Hobby
Vyzkoušejte grilovanou krkovici podle Jaroslava Sapíka
Grilovaná krkovice se zeleninou

Potřebujete na 4 porce

4 plátky krkovice po 200 g
1čerstvá kapie
1 zelená paprika
2 palice česneku
1 cuketa
tlučený pepř a sůl
Na marinádu -
100 ml olivového oleje
čerstvé bylinky
worcester
2 lžíce karamelu
100 ml Staré myslivecké
tlučený pepř
Na studenou omáčku -
2 lžíce kečupu
šťáva z půlky citronu
5 cl smetany
5cl Staré myslivecké
krupicový cukr
chilli paprička

Postup

Očištěné maso naložíme do marinády, kterou jsme smíchali ze všech ingrediencí, a necháme 2 až 3 hodiny odležet.  Pak maso dáme na rozpálený gril a pečeme dozlatova. Zhruba 5 minut před koncem pečení přidáme na gril kousky omyté zeleniny a vše dopečeme. Všechny suroviny na studenou omáčku smícháme a podáváme ji s masem a zeleninou.