Střešní okna VELUX jsou vybavena buď horním, nebo spodním ovládáním, které umožňuje jejich pohodlné otevírání i zavírání. Obě varianty zároveň umožňují snadnou manipulaci s okny ve chvíli, kdy je majitelé potřebují umýt z vnější strany. „Střešní okna VELUX je možné jednoduše přetočit až o 160° a v této poloze pak závlačkou zajistit. Okna tak zůstanou bezpečně na místě a majitelé budou mít na práci volné obě ruce“, vysvětluje Ing. Tomáš Švec, produktový manažer společnosti VELUX Česká republika, s.r.o.    

TIP: S mytím střešních oken doporučujeme začít na okenních rámech. Při jejich čištění se totiž často skla ušpiní. Na vlastní mytí postačí pouze běžné prostředky na mytí oken, případně jarová voda.

Integrovaná samočisticí vrstva pro snadnější údržbu střešních oken

Mytí a údržbu oken může usnadnit speciální samočisticí vrstva na zasklení, kterou má např. bezpečné dvojsklo proti hluku a přehřívání s označením 60 nebo nízkoenergetické trojsklo s označením 66.  Samočisticí vrstva je integrovaná do venkovního skla a aktivuje se vlivem denního světla. Čisticí efekt je založený na chemické reakci, při které dochází k rychlejšímu rozkladu organických nečistot a k jejich snadnému smývání (deštěm). Povrch zároveň i rychleji usychá. To vše přispívá k lepšímu výhledu a celkově snazší údržbě.

Praktická a elegantní – bezúdržbová střešní okna

Na údržbu nejméně náročná jsou bezúdržbová střešní okna VELUX vyrobená z dřevěného jádra potaženého vysoce odolnou 3-5 mm silnou polyuretanovou vrstvou. Ta chrání dřevo před vlhkostí i sluncem. Křídlo a rám bezúdržbového střešního okna je bezešvý.Díky této povrchové úpravě tato střešní okna nevyžadují téměř žádnou starost, stačí je čas od času otřít vlhkým hadříkem, případně použít běžné čisticí prostředky na mytí oken“, popisuje Ing. Tomáš Švec, produktový manažer společnosti VELUX Česká republika, s.r.o.    

Dlouhodobá péče o střešní okna

Jednou ročně je vhodné promazat závěsy a vyčistit filtr ventilační klapky. Zhruba po 5 letech doporučujeme překontrolovat obvodové těsnění. U dřevěných oken přichází v úvahu i případná oprava laku.

„Jednou za čas je dobré povolat certifikovanou montážní firmu, jejich seznam naleznete např. na www.velux.cz. Profesionál vám seřídí a promaže kování, vymění těsnění a filtry a zkontroluje a případně navrhne jiné potřebné úpravy,“ shrnuje Ing. Tomáš Švec, produktový manažer společnosti VELUX Česká republika, s.r.o.