Rozestavěné domy i staveniště jsou pro zloděje hotovým rájem, navíc nemusejí vhodné objekty složitě hledat – na kraji snad každé obce vyrůstají rodinné domy jeden vedle druhého. Jak se na stavbě krade? „Zloději přijedou dodávkou před pozemek, vystřihnou díru v plotě, pak vypáčí okno nebo provizorní dveře a odnesou, co jim přijde pod ruku. Nejčastěji lidem mizí ze staveb palety s cihlami, trubky k lešení, stavební kolečka, míchačky, motorové pily, řezačky na dlažbu, cirkulárky nebo kompresory – zkrátka jakákoli přenosná technika, která se dá snadno zpeněžit třeba v zastavárnách,“ upozorňuje Ivan Pavlíček z firmy NEXT, odborník na zabezpečení nemovitostí. Následky jsou pak zřejmé: časová prodleva v dokončení prací, zbytečné finanční náklady na pořízení nového materiálu, náčiní, strojů, komplikace v jednání s leasingovými společnostmi, přes které si lidé pořídili výbavu, s půjčovnami, kde si případné pomocníky vypůjčili atd.

Elektronický hlídač

Škody běžně dosahují desítek tisíc korun. Účinně ochránit hotový dům je dnes snadné, jak ale předejít krádežím na stavbě, u domu, který sotva stojí a v němž se ještě nedá bydlet? Můžete samozřejmě mezi neomítnutými stěnami na betonové podlaze přespávat nebo najmout hlídače, mnohem efektivnější a méně fyzicky náročné je ale elektronické zabezpečení. A není nutné si jej kupovat. Dobrou službu udělá i jeho finančně nenáročný pronájem, ať už jste majitelé rozestaveného domu, živnostníci nebo stavební společnost.

Za pár stovek měsíčně

Měsíční platba za využívání pronajatého bezpečnostního systému se pohybuje v řádech stokorun. Navíc peníze vynaložené na toto opatření jsou od počátku vyvážené tím, že zajistí ochranu majetku za desetitisíce, který zůstane nedotčen a stavba se nezdrží, alespoň ne kvůli krádeži materiálu. Elektronický zabezpečovací systém funguje obdobně jako klasické elektronické zabezpečení domu. „V případě útoku na váš majetek získáte okamžitě informace formou SMS zpráv přímo na váš mobil. Systém dále vyrozumí bezpečnostní agenturu, případně policii. Instalace a zprovoznění zařízení je otázkou pěti pracovních dnů. Podmínkou montáže systému je uzavřená hrubá stavba, tedy okna, dveře, střecha, a přívod napájení 230 V,“ uzavírá Ivan Pavlíček.