Ježek je jeden z nejužitečnějších návštěvníku našich zahrad. Jako hmyzožravec se postará o hodně škůdců, ale žere i slimáky nebo housenky. V našich podmínkách žijí dva druhy ježků, a to východní a západní. Na pohled se od sebe liší pouze nepatrně a jejich způsob života je téměř stejný. Ven vycházejí v noci a hodně lidí vyděsí jejich hlasité funění a dupání. Ve dne spí v úkrytech z listí a větví.

Převažte ho

Ježci i ježčí mláďata se musí během podzimu dostatečně vykrmit, aby zvládli přežít zimu. Při poklesu teplot upadají do stavu hibernace a zimu tráví zimním spánkem. Když potkáte na zahradě mládě, které se vám zdá malé, je nejjednodušší ho převážit. Jinak hrozí, že budete zachraňovat zvíře, které to nepotřebuje. Protože má bodliny a k tomu ještě blechy, raději si nasaďte rukavice. Na přenos poslouží i obyčejná papírová krabice. Pokud má v polovině října méně než 400 g, pomoc potřebuje. Na přezimování potřebuje mít 600 a víc gramů. Většího ježka vraťte tam, kde jste ho našli, protože každé zvíře má své teritorium.

Nalezený ježek potřebuje úkryt i místo na výběh.
Autor: Shutterstock.com
Piškoty a kočičí konzervy

Zvíře prohlídněte, zbavte blech i klíšťat a nezapomeňte ho i odčervit. Na trhu jsou už speciální krmiva pro ježky, ale pochutná si i na kočičích konzervách, granulích, piškotech nebo ovoci. Žížaly ani slimáky nedávejte, volně žijící živočichové mají parazity, a znovu by je dostal i ježek. Výjimkou jsou kupovaní mouční červi. Nikdy mu nedávejte mléko, ale vody potřebuje dostatek. Ubytovat ho můžete v kleci nebo papírové krabici, ale potřebuje na noc výběh. Nezapomeňte, že ježci jsou samotáři, a tak každý musí bydlet zvlášť.

Bude spát?

Když se vám mládě podaří vykrmit na 600 g, začněte se zazimováním. Dejte ho do chladnější místnosti, kde je kolem pěti stupňů. Jakmile týden ježek nesní, co jste mu dali, už se dostal do stavu hibernace. Stále je ovšem potřeba, aby měl ve svém doupěti dost vody i jídla. V případě, že je zvíře příliš malé na přezimování, musí zůstat celou zimu při pokojové teplotě. Bude potřebovat běžný režim, tedy klid přes den. Když na ježka narazíte v zimě, potřebuje záchranu v každém případě.