Pěnová matrace s pamětí, která se přizpůsobí tvarům těla, uvolňuje tlak a pomáhá lépe odpočívat. Potah je snímatelný a pratelný v pračce na 60 °C. 200 x 90 cm x 18 cm. IKEA, 5 290 Kč
Autor: archiv firem
Spaním trávíte třetinu života. Máte správnou matraci, nebo si huntujete záda?Jsme štvanci naší doby. Honím termíny, snažíme se za týden stihnout to, na co naši předci měli rok. Abychom vůbec přežili, potřebujeme se dobře vyspat. Když se nám to nepovede, tak jsme nejen unaveni a podráždění, ale v krajním případě si dokonce koledujete o psychické potíže. K tomu všemu potřebujete nejen klid, ale i dobrou a dostatečně velkou postel na klidném a dobře vybraném místě.

Pro rodiny s malými dětmi je nejvhodnější volbou pružinová matrace, která lépe absorbuje dětské poskakování, a tak snižuje i riziko poškození lamelového roštu.
Autor: Shutterstock.com
1- Pružinová, latexová nebo pěnová?

Každý typ konstrukce matrace má svoje výhody a jedinečné vlastnosti. Latexové matrace se snímatelným potahem nabízejí lepší proudění vzduchu. Pěnové jsou cenově nejdostupnější.Jedním ze základních kritérií výběru nové matrace je zátěž, jakou bude muset nová matrace zvládnout. Velmi pečlivě musí tuto otázku zvažovat rodiny s dětmi – matrace musí obstát i při hraní a skákání. Pro rodiny s malými dětmi je proto nejvhodnější volbou pružinová matrace. Stále víc se do českých domácností stěhují matrace z líné paměťové pěny. Ta se díky své otevřené buněčné struktuře a reakci na tělesné teplo dokonale přizpůsobí křivkám těla a vytvoří tak oporu páteře v té nejideálnější poloze. Jakmile se zvednete, pěnová hmota si na chvíli zachová tvar a pak se pomalu vrátí do původního stavu.

2 - 80 čísel na jednoho

Velkým prohřeškem je, že se v malých bytech šetří na místě, a to i na spaní. Na malém dvojlůžku o minimální velikosti 140 cm, se dva lidi dobře vyspat nemohou. Obecně se traduje, že jednolůžko by mělo mít šířku minimálně 90 cm. U dvojlůžek si pak vystačíme s 80 cm na osobu, takže by manželská postel měla mít na šířku nejméně 160 cm. Délka matrace by měla výšku postavy přesahovat o 20 až 25 cm, občas se uvádí, že o délku chodidla. dat.

3 - Vyšší pro lepší vstávání

Důležitá je i výška lůžka. Podle odborníků by neměla být nižší než 35 cm. Stačí, když vám lupne v zádech a nebudete se dobře zvedat. I u výšky matrace záleží na tom, jak jste na tom se vstáváním. Především starší lidé si raději vybírají vyšší matrace, ze kterých se lépe vstává.

Hvězdy a hvězdičk na dobré spaní mohou být na ložní soupravě z jemné bavlny nebo koberci z ručně zpracované bavlny. viabel.cz, povlečení 2720 Kč, koberec 5088 Kč
Autor: archiv firem
4 - Dvě pro individualisty

Pro rámy postelí široké 160 nebo 180 cm je ideální buď jedna velká matrace, nebo kombinace dvou matrací (například 80+80 nebo 90+90). Dvě různé matrace jsou nejlepším řešením v případě, kdy každý z partnerů má různé zvyklosti, preference a váhu. Spojovací díl nebo krycí podložka pak pomůže i ze dvou rozdílných matrací vytvořit jednolitý celek.

5 - Husté lamely pro větší odolnost

Čím více lamel bude váš rošt mít, tím menší je nebezpečí, že se některá z nich zlomí . T latí hlavně pro osoby s vyšší hmotností a do dětských postýlek. Na trvanlivost má velký vliv takékvalita lamel, takže i při nákupu pečlivě vybírejte.

6 - Měkká nebo tvrdá

Pokud spíte nejraději na zádech nebo na břiše, bude pro vás nejspíše vhodnější tvrdší matrace. Naopak ti z vás, kteří rádi spí na boku, ocení měkčí matraci. Pro ně je vhodná i matrace s komfortními zónami nastavenými tak, aby snižovaly tlak v oblasti ramen a boků, ale současně držely páteř krásně rovnou.

7 - Při výběru se vyválejte

Zapomeňte na doporučení kamarádů, známých, nebo reklamu. Na nákup se vydejte osobně a dejte si na čas. Než se pro některou z matrací rozhodnete, vyzkoušejte ji v praxi. V obchodě si na ni pěkně lehněte a zkuste všechny oblíbené spací polohy. Sledujte přitom takzvanou bodovou elasticitu, tedy to, že se matrace prohýbá jen tam, kde na ni tlačíte. Správná matrace není ani měkká, ani tvrdá a přizpůsobí se tělu. Určitě by neměla tlačit.

8 - Spaní pro alergiky

Alergici by měli při výběru matrace sáhnout po takové, která zaručuje dobrou cirkulaci vzduchu, takže v ní nemají šanci roztoči a další alergeny. Lepší jsou syntetické materiály. Přírod, jako jsou kokosová a kukuřičná vlákna, koňské žíně či bavlna, raději vynechte. K lepší hygieně pomůže také chránič matrace, který lze vyprat. Nejen alergici by měli věnovat vedle matrace pozornost i výběru vhodné přikrývky. Její prodyšnost a hřejivost se na komfortu při spaní podílí mnohem více než matrace.

9 - Matrace není na věky

Ani ta sebedražší matrace vám nevydrží věčně. Z hygienických důvodů je dobré vyměnit matraci jednou za 8 až 10 let, v případě dětí ještě častěji . Jak rostou, mění se jejich tělo i jejich zvyklosti a potřeby. Novou matraci byste si měli pořídit také v případě významné změny tělesné hmotnosti.

Hřejivé a měkoučké domácí kalhoty s gumou v pase jsou na spaní to pravé. Tchibo.cz, 449 Kč
Autor: archiv firem

10 - Ložní prádlo dělá divy

Nejen alergici by měli věnovat vedle matrace pozornost i výběru vhodné přikrývky a povlečení. Její prodyšnost a hřejivost se na komfortu při spaní podílí mnohem více než matrace. Povlečeni zase musí být dobře pratelné.