U živého vánočního stromku je důležité zvážit nejen to, jak vypadá, ale také to, kde bude stát. Do obýváku s teplotou kolem 24 °C je tradiční smrk ztepilý holý nesmysl. Sice moc hezky voní, ale v přetopených bytech rychle ztrácí jehličí. Kdo si bez smrku Vánoce neumí představit, ať raději sáhne po pichlavém – v teple neopadá. Stále oblíbenější je jedle kavkazská, ale i borovice černá nebo lesní.

O tom, jak dlouho vydrží, rozhodujete už při nákupu. Aby byl dlouho krásný, musí mít jehličí stromku jasné barvy, rozhodně neberte předem zabalené stromky, které nevidíte. Ten svůj si před přepravou nechte zabalit a hned ho doma opět rozbalte, aby se mu nepolámaly nebo nezdeformovaly větve.

Stromeček patří do vody

Ani ten nejlevnější vánoční stromeček není tak levný, abyste ho hned po příchodu domů zničili. To by se mohlo snadno stát, když ho hned dáte do vytopené místnosti. Takový teplotní šok většinou dopadne tak, že velmi rychle opadá a vám zbyde na Vánoce jen koště.

Všechny druhy vánočních stromků je potřeba dát do mírně vytápěné místnosti, rozbalit a seříznout kmen o zhruba dva centimetry, aby se uvolnily kapiláry. Pak už záleží na vás, jestli máte stojan, do kterého se dá přilít voda, nebo ho necháte bez vláhy. Do zásobníku přilévejte vodu pravidelně, stromek vydrží déle svěží.

Stromek v květináči

Když chcete, aby vám stromek v květináči vydržel letos i příští rok, je důležité ho na vyšší teplotu přivykat postupně. Začněte v chladnější chodbě nebo garáži, kde je tak kolem 10 °C. Po několika dnech ho přeneste do předsíně. O Vánocích by měl být v pokoji, kde je zhruba mezi 15 až 18 °C, a to maximálně tři čtyři dny. Pak zopakujte stěhování v opačném pořadí, aby si opět přivykl na nižší teplotu. Do jara by měl počkat ve světlé místnosti, kde bude chráněný před mrazy.

Pamatujte ale, že i ten nejkrásnější stromeček můžete zničit nevkusnou a kýčovitou výzdobou. Podívejte se v naší fotogalerii na to, jak by to rozhodně nemělo vypadat: