Krásné květiny, které pokvetou doma i na zahradě. Původně pocházejí od Středozemního moře i podhůří Alp. V domácnostech se pěstuje především Cyclamen persicum, který mrazům sice neodolá, ale dokáže nám doma zpříjemnit zimu.

Pozor na zálivku

Rostlinka je to odolná, ale na jedno citlivá. Nesnáší přemokření. Substrát by měl být stále mírně vlhký. Vodu nikdy nedávkujte shora, protože tak hrozí, že navlhčíte vršek hlízy. To je ideální příležitost pro plíseň, která rostlinu zaručeně zahubí. Taky pak opadají nasazená poupata a mladé listy. Takže vodu dávkujte do misky pod květináčem. A přebytečnou raději vylejte.

Brambořík zalévejte jen do misky pod květináčem, když namočíte hlízu, může plesnivět.
Autor: Shutterstock.com
Nikdy neroste

Rostliny ani při suchém vzduchu v bytě neroste. Voda z kohoutku nechává na listech nevzhledné skvrny, kterých se nezbavíte. V době plného kvetení nezapomeňte brambořík přihnojovat hnojivem pro květ. Ideální je tak jednou za dva až tři týdny.

Chlad mu svědčí

Aby vám květy vydržely co nejdéle, naordinujte bramboříku studenější odchov. Nejlépe se mu vede při 15 °C. To vám vydrží rozkvetlý i několik měsíců. Ale v takové teplotě se nám moc nelíbí. Tak rostlinu dávejte do chladnější místnosti alespoň na noc.

Naordinujte letnění

Po odkvětu je dobré nechat brambořík odpočinout a chvíli ho zalévat jen minimálně, dokud nezežloutne. Pak ztratí listy a celá nadzemní část zaschne. Na jaře ho můžete dát ven. Umístěte ho na stinné místo a omezte zálivku. Koncem léta vyrazí nové listy. To je dobrý čas rostlinu přesadit do květináče o číslo většího do rašelinného substrátu. Hlízy by měly zůstat částečně nad zeminou. Při dobré péči vydrží rostlina i více než deset let.