I když se vám zdá, že v regálu v obchodě vypadají akrylový a vlněný pohled na první pohled stejně, je mezi nimi propastný rozdíl v kvalitě. A taky v ceně. Proto se vyplatí vlněné svetry hýčkat. Zatímco u těch umělých jste bez šance a po pár nošeních vypadají jako se sekáče, vlněné vydrží dlouho pěkné. Stejná poučka platí i u čepic, šál a rukavic.

Stačí chvilka nepozornosti a máte ze svého svetru obleček pro trpaslíka.
Autor: Shutterstock.com
1 Praní v horké vodě

Jedna z nejčastějších chyb lidí, kteří mají vlněné oblečení poprvé. V dobré víře ho dáte do pračky na oblíbený rychlý program, který je většinou na šetrné praní při 40 °C. Jenže to se pro speciální materiály nehodí. Výsledkem je v lepším případě zplstnatění a ztráta elasticity. V tom horším vám z pračky vypadne obleček pro trpaslíka, který můžete vyhodit. Ať budete tahat sebevíc, do původní podoby ho už nikdy nedostanete. Základem je číst etikety na oblečení. Podle nich poznáte, jestli do pračky vůbec může. A když ano, potřebuje program pro speciální materiály, jako je například vlna anebo ruční praní s nízkou teplotou do 30 °C. Používejte k tomu jen prací prostředek, který vlněná vlákna ochrání. Na některé skvrny ani prášek nepomůže. Zažloutlé skvrny z bílé vlny nejlépe dostanete, když je necháte přes noc ve vodě s citronem. Popálené místo pomůže vyčistit potírání starší střídkou chleba.

Prací prostředek Perwoll Wool
Autor: archiv
2 Ruční ždímání

Ale ani ruční praní není bez rizika. Když vlněné oblečení šetrně přepíráte ve vaně, je potřeba k tomu mít dost vody a jen ho jemně promačkávat. Problém je, že vlna hodně saje a drží vod, takže je pěkně těžká. Dostat z něj vodu není snadné, ale nezkoušejte to urychlit klasickým ždímáním točivým pohybem. To jen poškodíte strukturu vláken a nejspíš i zdeformujete tvar. Zkuste oblečení zabalit do froté ručníku a opatrně vymačkávat.

3 Pověšení na ramínko

Vlna schne velmi pomalu. Nejhorší, co můžete udělat, je pověsit třeba svetr na ramínko. I když to bude to speciální široké, nezkoušejte to. Svetr se tíhou vytáhne do délky a navíc se vám konce ramínka výrazně proznačí v partii ramen. Vlněné oblečení sušte ve vodorovné poloze, třeba na na ručníku položeném na nerozloženém sušáku. Nikdy nesušte na přímém slunci nebo u zdroje tepla.