Vzpomenete si ještě, jaké jídlo jste si poprvé připravila docela sama?

Pokud se dá do této kategorie už zařadit hemenex, tak to vyhrál asi ten. K němu jsem si namazala rohlík a posypala pažitkou. Pokračovalo to zapékanými těstovinami za studentských let. Protože jsem se učila vařit sama metodou pokus–omyl, začátky byly dost při zemi.

Od kolika let vaříte úplně sama?

Od začátku vysoké školy, kdy jsem se z plzeňského rodinného hnízda přestěhovala do Prahy. Takže před devíti lety. Nicméně rozhodně nešlo o vysokou gastronomii. K té jsem se projedla až v Praze během toho, co jsem studovala obor Management hotelnictví, lázeňství a gastronomie. Bakalářskou i diplomovou práci jsem psala na téma hodnocení restaurací. Už tenkrát to i u mě vyhrála La Degustation, a to ještě neměla michelinskou hvězdu.

Jaké kuchyni dáváte dnes přednost?

Té, kterou jsem nejedla včera. Mám ráda českou, italskou, francouzskou, thajskou, vietnamskou, skandinávskou a tak dále. Jde spíš o obměňování a pestrost. Jediná, které neholduji a pro kterou prostě nemám přizpůsobené chuťové buňky, je indická. Jejich naan, chlebovou placku, mám moc ráda, ale tím to končí.

Co je váš největší kulinární sen?

Stát se skvělou cukrářkou a pekařkou. Ale to je opravdu jen sen. Sladké pečení a dezerty obecně mi dávají nejvíc zabrat. Sladké sama vůbec nejím, takže je i těžší rozeznat, zda je výtvor k jídlu, jestli je dost sladký, prostě mi na to asi chybí buňky. Ale život je o tom, abychom si své sny plnili. Mně už se splnil ten o úspěšném blogu a také kuchařské knize. Zůstává jen otázka, kolik čemu chceme věnovat času a energie. Tak třeba i sebe v tomhle jednou překvapím.

Veronika Koko Kokešová

• Pochází z Plzně.
• Vystudovala osmileté gymnázium a Vysokou školu hotelnictví v Praze 8 (obor Management hotelnictví, lázeňství a gastronomie).
• Je moderátorkou rádia Expres FM.

Zeleninový vývar s křupavými knedlíčky
Autor: archiv
Zeleninový vývar s křupavými knedlíčky

Suroviny (na 4 porce)

1 mrkev
2 větší cibule
½ bulvy celeru nebo 3 řapíky
1 menší petržel
3 lžíce oleje
1 pyramidový sáček koření do polévky (nebo bobkový list, celé nové koření a pepř)
1 lžička soli
1,2 l vody

Na knedlíčky

2 balení čerstvého droždí
10 g másla
50 g strouhanky + 15 g na tvarování knedlíčků
1 velké vejce
3 stroužky česneku
1 lžička sušené majoránky
½ lžičky drceného kmínu
2 lžíce olivového oleje
čerstvé bylinky podle chuti (tymián, oregano, rozmarýn, šalvěj)
sůl a pepř

Postup

Zeleninu očistíme, oloupeme a pokrájíme na větší kusy a orestujeme dohněda na oleji. Zalijeme vodou, přidáme koření a vaříme zakryté asi 40 minut. Vývar scedíme a podle potřeby dosolíme. V nepřilnavém rendlíku rozpustíme na mírném ohni máslo, rozdrobíme do něj droždí a stále mícháme, dokud se nerozpustí a nezačne bublat (zhruba 3 až 4 minuty). Do vlažného droždí přidáme vejce, nasekané bylinky, koření a sůl. Promícháme, ochutíme drceným česnekem a spojíme strouhankou na husté, ale stále lepivé těsto. Strouhanku necháme pár minut nabobtnat, těsto ještě trochu zhoustne. Do misky nasypeme strouhanku na obalování, pekáček vymažeme olejem. Polévkovou lžící odkrajujeme z těsta malé kousky do misky se strouhankou a tvarujeme knedlíčky, které pak přesuneme do pekáčku, mezi kousky necháváme místo, protože během pečení ještě nabydou. Na každém knedlíčku uděláme podélný zářez, každý kousek zakápneme olejem a vložíme do trouby vyhřáté na 230 °C a pečeme 15 až 18 minut. Vývar rozdělíme do talířů, do každé porce dáme knedlíčky a ihned podáváme.