Obecně platí – nebojte se přizvat „borce od fochu“, dělá to tak každý druhý z nás. Mají řemeslo v malíku a rekonstrukci zvládnou za kratší dobu a s lepším výsledkem. To potvrzuje i zkušený řemeslník Miroslav Lážnovský: „Domácí kutilové občas napáchají víc škody než užitku, protože přecení své síly. Výsledek pak vůbec neodpovídá původnímu záměru. Z toho důvodu by si lidé raději měli pozvat někoho, kdo oboru opravdu rozumí.“ Čas a energii vloženou do úprav domova pak můžeme věnovat rodině nebo koníčkům.

A jaká zvěrstva najdeme v českých domácnostech nejčastěji?

Odstraňujeme následky místo příčin

Kapající kohoutek nespravíte tím, že budete vodu odchytávat do hrnce a zalévat s ní květiny. Takové provizorní řešení je sice nejrychlejší a nejméně náročné, ale rozbitou baterii tím neopravíte. Nepomůže ani olepit kohoutek nebo prasklou sprchovou hadici kobercovou páskou. Nejlepší a nakonec i nejúspornější řešení je rozbitou součástku zkrátka vyměnit. Jakmile odstraníte příčinu problému, bude o starost míň.

Sádru jedině na zlomenou nohu

Fleky a díry na zdi nezamaskujete sádrou. Z dálky bude vaše stěna vypadat jako dalmatin a návštěva si pomyslí svoje. Raději obětujte víkend a jednou za čas z gruntu vymalujte, i stěny potřebují patřičnou péči!

Přece se to nevyhodí, dá se tím krásně zateplit!

Jak využít molitan za starého křesla? Vycpat jím díry kolem oken je „skvělý“ nápad, jak jej zužitkovat? Rozhodně ne! Ve skutečnosti je nejlepším řešením ho prostě a jednoduše vyhodit. Dnes už existují i jiné varianty, jak zamknout teplo pěkně v pokoji. A jestli se bojíte, že by nová izolační okna stála majlant, tak nezoufejte. Právě úpravy bydlení jsou jednou z věcí, na které si rozhodně nemusíte bát peníze půjčit. Úroky vás nezruinují a známí ani rodina vás neodsoudí, protože investice do bydlení je jednou z nejrozumnějších. „V naší loňské anketě nám téměř 90 % dotázaných potvrdilo, že považují za zcela normální vzít si na větší rekonstrukci úvěr,“ říká Jitka Jechová z Raiffeisen stavební spořitelny.

Klika místo ve dveřích zůstává v ruce

„Jéje, mně to zůstalo v ruce,“ ozývá se bezradná návštěva z koupelny. Díru po vypadávající klice rychle ucpeme kouskem novin a klika je spravená. Ale až přijde na návštěvu tchýně, určitě ji to chladnou nenechá, proto i takovou drobnost, jako je klika, raději vyměňte, ať předejdete podobným „trapasům“.

Co teď s tím?

Rozhodně nevěšte hlavu a zkuste se vžít do role hostů, kteří přijdou k vám domů. Rezavějící koupelna nebo zflikované skřínky v kuchyni by se přece ani vám rozhodně nezamlouvaly, stejně jako flekatá zeď nebo lino přibité hřebíky, o které si v nestřeženém okamžiku natrhnete punčochu, či v horším případě nohu! Menší nedostatky můžete odstranit sami – prasklou sprchovací hadici vyměníte za modernější, rozviklaný stoleček nahradíte novým. Do rozsáhlejších oprav ale raději investujte. „Pokud zvolíte výhodný úvěr ze stavebního spoření, který je na bydlení přímo určen, měsíční splátky budou velmi příznivé. Naše REKOpůjčka je díky kombinaci nejnižší úrokové sazby již od 4,69 % ročně a jednoduchých podmínek pro získání momentálně jedničkou mezi spotřebitelskými úvěry na trhu. Využít ji můžete i pokud dosud nejste klientem stavební spořitelny,“ radí Jitka Jechová z Raiffeisen stavební spořitelny.