Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

9 tipů, jak doma využít lógr. Pohnojí květiny, odstraní pachy a zatočí s celulitidou

/
  • Pokud máte rádi tureckou kávu nebo si vychutnáváte domácí překapávanou, lógr rozhodně nevylévejte.
    Pokud máte rádi tureckou kávu nebo si vychutnáváte domácí překapávanou, lógr rozhodně nevylévejte. (Shutterstock.com)
    15. března 2015 ● 06:00

    Není nad šálek voňavé horké kávy. Alespoň jednou denně si ji dopřává většina z nás. Výhodu má ten, kdo se obejde bez kávy rozpustné, protože může využít kávovou sedlinu. Je totiž škoda ji vyhazovat. V domácnosti najde mnoho využití.

  • 1.

    Pomůže umýt nádobí

    Autor: shutterstock
    Nechcete přischlé zbytky na vašich hrncích a talířích drhnout agresivním a hrubým pískem na nádobí, abyste ho nepoškodili? Nebo prostě jen žádný takový prostředek doma nemáte? Nasypejte trochu lógru na hadr či houbičku a nádobí s ním vyčistěte. Funguje to skvěle! Tenhle trik můžete použít třeba i na pracovní plochu kuchyňské linky bez obav z toho, že ji poškrábete.
  • 2.

    Zrenovuje dřevěný nábytek

    Autor: Shutterstock.com
    Objevili jste na svém oblíbeném tmavě namořeném dřevěném nábytku nepěkné škrábance nebo máte pocit, že místy vybledl? I v tomto případě vám použitá kávová sedlina ušetří čas, peníze, ale i zdraví. Prodávaná mořidla jsou nejen drahá a obtížně se shánějí, ale obsahují i spoustu chemikálií. Lógr je tak neuvěřitelně efektivní, bezpečnou a ekologickou alternativou. Smíchejte ho s malým množstvím horké vody, aby vám vznikla hustá kašička, tu pak naneste na potřebná místa a následně setřete. Nábytek pak přeleštěte přírodním prostředkem s obsahem včelího vosku.
  • 3.

    Odstraní nežádoucí pachy

    Autor: Shutterstock.com
    Trápí vás nepříjemný zápach, který se line z lednice pokaždé, když ji otevřete? Skvěle si s ním poradí vyschlá kávová sedlina, která účinně absorbuje veškeré nežádoucí pachy. Nasypejte ji do dvou misek, jednu dejte do spodní části, druhou doprostřed chladničky a nechte je tam několik dnů. A trocha lógru vám pomůže odstranit i zápach rybiny, cibule nebo česneku z rukou. Stačí si ho trochu nabrat a ruce s ním důkladně promnout. Tím nejen odstraníte zápach, ale i zjemníte pokožku, protože sedlina funguje jako přírodní peeling.
  • 4.

    Pohnojí květiny

    Autor: Shutterstock.com
    Použitou sedlinu ocení i vaše pokojové rostliny. Už naše babičky lógr přidávaly do kompostů, hnojiv a zeminy. Obsahuje totiž, stejně jako průmyslová hnojiva, draslík, který květinám prospívá a posiluje je. Na rozdíl od těch chemických hnojicích přípravků s ním rostliny ale "nepředávkujete". Kávovou sedlinu nechte vyschnout a pak ji přimíchejte do zkypřené hlíny v květináčích.
  • 5.

    Pomůže v boji s celulitidou

    Autor: NetMedik.cz
    Nevzhledné ďolíčky trápí velké procento žen. Takzvaná pomerančová kůže ale stále častěji postihuje i muže. Nemusíte ale hned kupovat předražené "zázračné" produkty, z nichž většina obsahuje kofein. K pravidelné péči o pokožku můžete použít lógr, který nejen redukuje tukové buňky, ale i pokožku nádherně vyhladí a zregeneruje. Výsledky jsou viditelné už při prvním použití. Sedlinu rukou nanášejte na problematické partie a pokožku s ní nejméně pět minut masírujte. Pak se ještě můžete zabalit do potravinové fólie a čtvrt hodiny nechat kávu působit. Nakonec se jen důkladně opláchněte teplou vodou.
  • 6.

    Nahradí drahý peeling

    Autor: scom, www.larimarhotel.at, www.ourlovelycooking.com
    Osvědčeným a velmi oblíbeným způsobem, jak lógr využít, je výroba domácího peelingu. Tenhle recept pochází přímo z Karibiku a v péči o tělo ho využívají i slavné topmodelky. Použitou sedlinu dejte do hlubší misky, přilijte k ní olivový olej, dobře promíchejte a přírodní peeling je na světě. Použít ho můžete na tělo i tvář. Pleť pak bude hebká a dokonale hladká.
  • 7.

    Poslouží jako vlasová maska

    Autor: Dušan Křístek

     

    Tmavým vlasům káva dodá nádherný lesk a zvýrazní jejich barvu. Předtím, než si je budete mýt šamponem, dopřejte jim proto zábal z kávové sedliny. Tu naneste do vlasů, jemně vmasírujte, přetáhněte potravinovou fólií, hlavu zabalte do ručníku a nechte kávu 20 až 25 minut působit. Blondýnky si ale bohužel musí nechat zajít chuť.

  • 8.

    Odradí nežádoucí škůdce

    Autor: Shutterstock.com
    Bojujete každoročně na zahradě s odpornými, úrodu devastujícími slimáky? Obsypejte záhonky 10 centimetrů širokým pruhem pilin, ty pak polijte lógrem zalitým vroucí vodou. Už slabý roztok kofeinu je pro ně smrtelným jedem, pach kávy je zároveň odpuzuje. A pokud vás trápí mravenci, nasypte jim lógr na jejich cestičky a za pár dní budete mít od nich pokoj.
  • 9.

    Funguje jako přírodní barvivo

    Autor: Orea Hotels
    Roztok z kávové sedliny můžete využít i k barvení. Třeba když si kávou polijete oblíbenou světlou halenku a skvrny už se nemůžete zbavit. Naplňte velký hrnec vodou, přidejte lógr a vařte dvacet minut. Vzniklý roztok přeceďte, látku do něj ponořte a nechte ji tam, dokud nedosáhne požadované barvy. Stejným způsobem můžete zakrýt i všemu odolávající skvrny od jídla a pití na bílém ubrusu nebo ubrouscích. Obarvit s ním můžete ale i velikonoční vajíčka.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy