I když v hobbymarketech už prodávají tradiční balkonovky, nenechte se zlákat. Při tom, jak si s námi letos počasí hraje, by měly přijít na záhony a do nádob až kolem Zmrzlých mužů, tedy v půlce května. Jinak se snadno může stát, že vám draze nakoupené květiny mráz sežehne a budete si je kupovat znovu.

Okaté macešky

Sázkou na jistotu jsou okaté macešky, kterým mrazík neublíží. Můžete je vysadit do květináče i na záhon. Na výběr jsou drobnokvěté a velkokvěté. Zajímavé je, že podle zahradníků jsou oblíbenější drobnokvěté. Macešky můžete zakoupit v celé škále barev a dají se krásně kombinovat. Dát na záhony macešky se vyplatí hned dvakrát. Jsou krásné a vzhledem k tomu, že jsou v pestrých barvách, můžete si je poskládat i do obrazců. Navíc budou záhony zdobit po odkvětu jarních cibulovin až do doby, kdy budet čas vysadit letničky nebo teplomilné trvalky.

Sázkou na jistotu je při jarní výsadbě macešky, které si můžete vybírat v různých barvách.
Autor: Shutterstock.com
Nezdolné primulky

Velmi krásné jsou na oknech prvosenky – primulky. Odkvetlé květy odštipujte, aby bylo místo pro nové. Pryč musí také žluté listy. Odkvetlou prvosenku můžete přesadit na záhon na slunném až polostinném místě, někde v závětří. Hezky bude vypadat u kořenů keře, na skalce nebo na okrajích záhonů. Dělením získáte další rostlinu. Na záhoně se budou rozrůstat samy.

Cibuloviny nevyhazujte

Při osázení nádob a truhlíku můžete použít rychlené cibuloviny hyacint, narcis a tulipán. Těm naopak studené počasí svědčí, protože jim květy mnohem déle vydrží. Po odkvětu je nevyhazujte. Narcisy můžete hned přesadit na záhon nebo do trávníku. Listy jim nechte a dejte je do středně propustné půdy. Zatáhnou se a doslova zmizí, aby se příští jaro znovu objevily. Nevadí jim ani mráz. U hyacintů a tulipánů je to jiné. Odstřihněte květy, a jakmile začnou žloutnout listy, přestaňte zalévat. Uschlé cibule schovejte na suché a temné místo. Koncem září je také můžete vysadit na záhon. Potřebují slunné a před větrem chráněné místo. Dalším otužilcem, kterému mráz nevadí je vřesovec, který se dá také na jarní výsadbu použít.