Prostor Koupelna v prvním patře rodinného domu má rozměry 2,3 × 1,5 m.

Problém Dům dříve sloužil pro krátkodobé podnájmy, takže ho všichni užívali, ale nikdo neudržoval. Koupelna byla přehlídkou mnoha stylů a kreativních nápadů a rozhodně už měla odžito své.

Řešení Totální rekonstrukce od rozvodů vody a podlahového topení až po nové úložné prostory.

Koupelna v prvním patře rodinného domu má rozměry 2,3 × 1,5 m.
Autor: Nové proměny bydlení

DŘÍVE Malá koupelna s pěkným výhledem, malou vanou a mnoha a mnoha nánosy obkladů a dlažeb. Umyvadlová skříňka nenabízela dobré možnosti odkládání na ploše a navíc překážela v otvírání okna.
Autor: Nové proměny bydlení

DŘÍVE Malá koupelna s pěkným výhledem, malou vanou a mnoha a mnoha nánosy obkladů a dlažeb. Umyvadlová skříňka nenabízela dobré možnosti odkládání na ploše, a navíc překážela v otvírání okna.

DŘÍVE Malý prostor se zbytečně velkou vanou i umyvadlem a nábytkem. Umyvadlo bylo umístěné nelogicky vysoko, takže se nedalo dobře otevřít okno, a tak se mohlo v koupelně jen minimálně větrat. Klasické koupelnové usazeniny a plísně tu tedy měly dokonalou živnou půdu.
Autor: Nové proměny bydlení

DŘÍVE Malý prostor se zbytečně velkou vanou i umyvadlem a nábytkem. Umyvadlo bylo umístěné nelogicky vysoko, takže se nedalo dobře otevřít okno, a tak se mohlo v koupelně jen minimálně větrat. Klasické koupelnové usazeniny a plísně tu tedy měly dokonalou živnou půdu.

Pro výraznější variantu designérka zvolila dominantní podlahu s různými vzory a obklady, které imitují světlý dub, oboje od Rako. Obklady použila jen v nejvíce zátěžových oblastech, jako je prostor kolem vany a u umyvadla. Zbytek nechala dýchat. Pro tuto variantu vybrala větší vanu i prostornější umyvadlo, které zase však zabere více místa.
Autor: Nové proměny bydlení

Pro výraznější variantu designérka zvolila dominantní podlahu s různými vzory a obklady, které imitují světlý dub, obojí od Rako. Obklady použila jen v nejvíce zátěžových oblastech, jako je prostor kolem vany a u umyvadla. Zbytek nechala dýchat. Pro tuto variantu designérka vybrala větší vanu i prostornější umyvadlo, které zase však zabere více místa. Umyvadlo je novinkou od značky Laufen, od níž jsou i jednoduché skříňky pod a nad umyvadlem.

Jemnější varianta s tapetou do koupelny od Bertolucci Design doplněná dlažbou imitující dub a velkými obklady bílé barvy. Pro tuto variantu jsem vybrala krásku od firmy Ravak, vanu Avocado společně s umyvadlem stejné řady. Vedle umyvadla je přizděná zídka, pod ním skříňka na míru ve stejném odstínu jako výmalba ve zbytku koupelny. Z úsporných důvodů je pro náhradní toaletní papíry připraven prostor v přizděné zídce. Kulaté zrcadlo je také v dubovém dekoru.
Autor: Nové proměny bydlení

Jemnější varianta s tapetou do koupelny od Bertolucci Design doplněná dlažbou imitující dub a velkými obklady bílé barvy. Pro tuto variantu designérka vybrala krásku od firmy Ravak, vanu Avocado – společně s umyvadlem stejné řady. Vedle umyvadla je přizděná zídka, pod ní skříňka na míru ve stejném odstínu jako výmalba ve zbytku koupelny. Z úsporných důvodů je pro náhradní toaletní papíry připraven prostor v přizděné zídce. Kulaté zrcadlo je také v dubovém dekoru.

PŮDORYS – 1. VARIANTA Kvůli stoupačkám bylo možné umístit WC jen na stěnu vedle okna. Asymetrická vana osazená podél celé zdi se zužuje tak, aby vytvořila místo pro toaletu, vana ale zároveň nabízí dost prostoru i pro společné koupání malých dvojčat.
Autor: Nové proměny bydlení

PŮDORYS – 1. VARIANTA  Kvůli stoupačkám bylo možné umístit WC jen na stěnu vedle okna. Asymetrická vana osazená podél celé zdi se zužuje tak, aby vytvořila místo pro toaletu, vana ale zároveň nabízí dost prostoru i pro společné koupání malých dvojčat.

Koupelna tak působí prostorně a nejen maminka má při koupání a mytí dvou dětí najednou větší pohodlí.

PŮDORYS – 2. VARIANTA V tomto řešení zůstává dispozičně vana v rohu a umyvadlo hned u dveří. Navrhla jsem odstranit veškeré obklady na stěnách a nechala tak prostor dýchat, aby se ve spárách nevytvářela plíseň.
Autor: Nové proměny bydlení

PŮDORYS – 2. VARIANTA V tomto řešení zůstává dispozičně vana v rohu a umyvadlo hned u dveří. Designérka navrhla odstranit veškeré obklady na stěnách, a nechala tak prostor dýchat, aby se ve spárách nevytvářela plíseň.

Díky podlahovému topení vznikl volný prostor s pohodlným přístupem k oknu. Podlahové topení v kombinaci s žebříkovým sušákem je rozhodně praktičtější než jeden radiátor.

Text a vizualizace: Gabriela Nováková

Vyrobeno ve spolupráci s časopisem Nové proměny bydlení