Jak dlouho v Praze žijete a kolik jste vystřídal podnájmů, než jste se trvale usadil?
Pocházím z Banské Bystrice a v Praze žiji patnáct let. Moje cesta za trvalým bydlením v metropoli byla hodně klikatá. Po svém prvním úspěšném angažmá jsem musel řešit bydlení a první štace byla ubytovna. Upřímně, dnes si už vůbec neumím představit, že bych znovu něco podobného absolvoval, protože to bylo dost drsné. Pak jsem se propracoval k prvnímu podnájmu, prvnímu bytu a dnes si užívám výhody vlastního domku.

 Špatné zkušenosti s ubytovnou byly tedy tou zásadní motivací k tomu, že jste si pořídil vlastní domek?
Ubytovna i první podnájem odpovídaly věku a zálibám. Stačila mi postel, pokud se mi podařilo alespoň na noc se dostat „domů“. Vzhledem k tomu, že jsem měl angažmá v Bratislavě či Ostravě, texty jsem se učil cestou a po večerech jsem se věnoval společenskému životu, takže na budování nějakého hnízdečka zkrátka nebyl čas. A hlavně jsem se musel sžít s reáliemi velkoměsta a to bylo náročné. S přibývajícím věkem jsem ovšem nezvládal absolvovat všechny „důležité“ společenské akce a musel jsem se připravovat na zásadní role, které se mi poštěstilo získat. Nové role jsem mohl cvičit ve svém bytě, ale jen v době, kdy sousedé pracovali.

 Proč jste si vybral pro svůj nový domov právě Uhříněves?
Rytmus života umělce byl jedním z důvodů, že jsem začal pomýšlet na vlastní dům. Uhříněves přišla náhodou. Výběru místa jsem se věnoval poctivě a zde se podařilo skloubit moje představy s potřebami.

Autor: Archiv Mariana Vojtka


 Měl jste jasnou vizi, jak by měl domek vypadat, co by v něm nemělo chybět?
Hrubá stavba byla postavená, když jsem dům poprvé navštívil. Úpravy pak stavitel prováděl na základě mých představ. Myslím, že vznikl podařený kompromis.

 Vzal jste si k ruce nějakého bytového architekta, který by vám poradil, jak zařídit interiér, jaké materiály použít?
Radil mi kdekdo, zejména ženy, protože mají v oku praktické stránky bydlení. Docela mě bavilo nechat se inspirovat kamarády, známými, časopisy, trendy, ale i nabídkou na trhu.

 Stěhoval jste se do poloprázdného domu a zařizoval ho za pochodu, nebo jste se nastěhoval už do hotového?
Stěhoval jsem se do poloprázdného domu, zařizoval jsem za pochodu, určitou představu jsem měl ze svého bytečku, z kterého jsem se stěhoval. Baví mě moderní design a high tech produkty, tak jsem se orientoval tím směrem.

Autor: Archiv Mariana Vojtka


 Když jste vybíral vnitřní zařízení, dával jste přednost českým nebo zahraničním výrobcům?
Myslím, že to vyšlo půl na půl, chtěl jsem přírodní materiály (jsem alergik), takže podlahy nebo obklady jsem nakoupil u zdejších výrobců, protože je měli v nabídce. Bílá technika a kuchyňské spotřebiče jsou od domácích i zahraničních výrobců.

Myslel jste i na různé vychytávky, které by vám ušetřily peníze za spotřebu elektřiny nebo vody?
Topení i krb mám navržené v tomto duchu, myslím, že dnes to není jen otázka peněz, protože energie jsou drahé, ale má to i širší význam, a i když to zní možná tendenčně, snažím se chránit planetu…

 Kolem domu máte i velký pozemek. Jaké s ním máte úmysly?
Pozemek je více méně dobudovaný, mám zahrádku, zasadil jsem stromy, postavil bazén a zátiší, kde můžu trávit horké večery i grilovat s kamarády a blízkými.

Autor: Archiv Mariana Vojtka


 Když si člověk pořizuje dům a pak ho zařizuje, jsou s tím spojeny různé patálie. Šlo vám vše hladce?
I když mi spoustu práce ušetřila moje manažerka, které budu nadosmrti vděčný, to víte, že nic nešlo hladce. Chtěl jsem mít všechno v rámci možností dokonalé, ale je těžké někdy sladit představy s realitou. Naštěstí jsou to věci, na které, když se výsledek povede, rychle zapomínám.

 Která místnost v domě se podle vás nejvíc povedla?
Já osobně trávím nejvíc času v obýváku, který je spojený s kuchyní, a na tu jsem pyšný nejvíc. Kuchyň mi udělala renomovaná firma na zakázku přesně takovou, o jaké jsem vždy snil. Moderní a je v ní vše, co potřebuje i ta nejnáročnější hospodyňka. Takže, asi se už do ní převtěluji…

 Kolem domu je i spousta starostí, oprav. Jste kutil nebo budete muset přivolat na pomoc souseda či řemeslníka, když se v domě něco pokazí?
Kutil rozhodně nejsem, i když nemám problém dle návodu smontovat nábytek… Takže mám milého pána, který věci řeší, když nastane problém, a pak mám rodiče, kteří jsou praktičtí, a když volám o pomoc, volání vyslyší a nastoupí jako záchranná jednotka.

Zatím žijete ve svém domě sám. Myslíte, že se to brzy změní? Počítal jste v domě i s dětským pokojíčkem?
Naštěstí mám dost pokojů, takže pokud by se moje rodinná situace změnila, není problém prostor přizpůsobit. Ale že bych měl dopředu zařízený a uzamčený dětský pokojík, tak důsledný vskutku nejsem.

 Právě se rozjíždí nová divadelní sezona, co vás v ní čeká, kam si na vás mohou fandové zajít?
V nové sezoně začínám opět úžasným muzikálem Fantom opery, který je pořád vyprodaný, pak se těším na Draculu, to je srdcovka, a tuším v březnu se vrací do divadla Broadway muzikál Angelika, takže si trochu zakulhám jako Joffrey de Peyrac. Pak doufám, že už konečně pokřtíme můj pilotní videoklip k písni Není přístupná. A samozřejmě se moc těším i na koncerty a na fanoušky, protože bez nich by ta moje práce nebyla to pravé ořechové.