I v zimních dnech vnesou barvy slunce do ložnice optimismus léta, podzimními tóny zahřejí už na pohled, až se nachýlí zimní čas, můžete se choulit do přikrývky s motivy vloček a o Vánocích uléhat do peřin posetých hvězdami. Moderní povlečení je nejen nanejvýš příjemné na dotek, snadno se udržuje, ale významně se uplatňuje právě jako bytový doplněk.

VÍCE SPĚTE, MÉNĚ ŽEHLETE

Pokud vybíráte nové povlečení, nezohledňujte pouze design. Vyplatí se ohlížet také na náročnost údržby. Moderní materiály jsou v tomto ohledu velmi pokročilé. Nabízejí mnoho výhod: některé není nutné žehlit, případně je jejich žehlení snadné. Do této kategorie patří speciálně upravené bavlněné satény, které při vypnutí po praní a sušení v závěsu budou hladké a u nichž se vlákna během praní nepolámou a nepomačkají. Obdobně se chovají i bavlněné krepy, kde krepovaný efekt zabraňuje pomačkání tkaniny. U bavlněných, velmi jemných jersey povlečení je docíleno nemačkavosti splývavým typem úpletu. Snadného žehlení a nižší mačkavosti se u některých materiálů dosahuje příměsí polyesteru.

VYDRŽÍ VÁM DLOUHO

Kvalitní materiály nejen vyžadují minimální péči, ale jsou rovněž trvanlivé. Tento fakt zohledněte jak při výběru povlečení, tak také prostěradel – jsou pro komfortní spánek neméně důležitá. I tady lze vybírat z mnoha barev i materiálů. Snadnou údržbu bez nutnosti žehlení zajistí např. tkaniny s příměsí lycry, která zajišťuje jak dokonalou elasticitu a tím i možnost vypnutí, tak právě dlouhou trvanlivost.

SÁHNĚTE SI

Při nákupu ložního povlečení, prostěradel, ale i přikrývek a polštářů se dnes rozhodně vyplatí navštívit specializovanou prodejnu, kde je obvykle možné si zboží prohlédnout rozbalené a pocit z materiálu si vyzkoušet na omak. Navíc vám školené prodavačky s výběrem odborně poradí a pomohou zorientovat se v široké nabídce materiálů, zvolit vhodný výrobek i např. pokud jde o rozměry, způsob zapínání či s ohledem na alergie, kterými trpíte, apod.               

JEDNODUCHÉ ZAPÍNÁNÍ

Pro pohodlné užívání povlečení může být rozhodující také systém zapínání – na knoflíky, patenty, zip, výjimečně tkanice, ale nabízí se i tzv. zapínání hotelové – tzn. bez použití knoflíků, zipů, tkanic, s širokou záložkou zabraňující vyvlečení přikrývky nebo polštáře z povlaku.