Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Uložte chatu k zimnímu spánku. Poradíme vám, na co nesmíte zapomenout

/
  • Pokud přes zimu nechcete na chalupu jezdit, musíte ji důkladně zazimovat.
    Pokud přes zimu nechcete na chalupu jezdit, musíte ji důkladně zazimovat. (Shutterstock.com)
    1. listopadu 2015 ● 06:00

    Dny se krátí víc a víc, teplota klesá, a tak je nejvyšší čas připravit chaty a chalupy na zimu. Abyste na nic nezapomněli, připravili jsme pro vás seznam prací, které musíte udělat, pokud nechcete na jaře zažít nejedno nepříjemné překvapení.

  • 1.

    Voda musí pryč

    Autor: Profimedia.cz

    Ze všeho nejdůležitější je vypustit vodu. Když začne mrznout, mohlo by vám všechno popraskat. Nezapomeňte vypustit vodu z hadic, trubek a bojleru. Totéž udělejte i u radiátorů topení, kotlů nebo čerpadel, mrazy by je mohly nenávratně poškodit. Do výlevek umyvadel, vany a mísy na WC nasypte trochu kuchyňské soli proti zmrznutí vody. A před mrazem zajistěte i vodoměr.

  • 2.

    Zkontrolujte okapy a střechu


    Autor: Shutterstock.com

    Než dáte chatě na pár měsíců vale, pořádně prohlédněte okapy. Měly by být čisté, bez spadaného listí, jehličí a jiných nečistot. Pokud všechno neodstraníte, může se snadno stát, že voda nebude mít kudy odtékat a vydá se cestou, která se vám nebude líbit. Třeba přímo na fasádu. A když už budete nahoře, tak pro jistotu zkontrolujte také střechu, jestli do ní někde nezatéká.

  • 3.

    Zakryjte komín


    Autor: Build UP

    Samostatnou kapitolou zazimování je komín. Vyplatí se ho zakrýt mřížkou nebo pletivem. Snadno tudy můžou do chalupy vniknout nevítaní návštěvníci, jako jsou myši nebo kuny. Občas se také stane, že do nezakrytého komína spadne pták, který by mohl uzavřít při dalším topení cestu kouři ven.

  • 4.

    Vykliďte skříně


    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Když se na chatě nebo chalupě nehodláte vyskytovat celou zimu, je zbytečné dát příležitost zlodějům. Všechny dražší věci, především elektroniku, starožitnosti a cennosti raději odvezte. Vystěhovat je potřeba také zbytky potravin ze spíže a kuchyňské linky, zbytečně by lákaly myši. Proti vlhkosti si pořiďte pohlcovač vlhkosti. Do skříní vložte prostředky proti molům. A nezapomeňte vyklidit lednici, ať ji na jaře nenajdete celou zelenou od plísně. Vymyjte ji a vypněte proud.

  • 5.

    Domluvte si hlídky

    Autor: Shutterstock.com

    Před odjezdem zkontrolujte okna a dveře, opatřete je těsněním a dobře zavřete. Když máte okna vybavená okenicemi, zamkněte je. Vyplatí se mít objekt pojištěný a zajištěný. Před nezvanými lidskými návštěvníky ho ochrání mříže, bezpečnostní dveře a zámky. Dobře poslouží i pohybové čidlo za pár stovek, které obyčejného zloděje vyděsí. Dražší cestou je mít nemovitost vybavenou alarmem, který sám spustí hlasitý poplach a vás například na mobilní telefon upozorní na neoprávněné vniknutí. Vyjde asi na 10 000 Kč. Nejlevnější ale je domluvit se se sousedy a střídat se po celou zimu v kontrolních návštěvách.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy