Podle statistik představují v běžné domácnosti náklady na vytápění celých 63 %, ohřev vody pak 20 % z celkových účtů za energie. To jsou dvě největší položky. Zbývající částku vydáme za provoz dalších spotřebičů, které k životu běžně potřebujeme.

NEJDRAŽŠÍ JE VAŘENÍ

Z těchto „drobností“ je na spotřebu energií nejnáročnější příprava pokrmů, tedy vaření a pečení, podobným dílem se na spotřebě podepisuje i provoz chladničky a mrazničky. Na třetí příčce v energetické náročnosti je osvětlení, provoz kancelářské techniky a audia videa. Nejméně obvykle spotřebuje pračka a myčka.

DROBNÁ OPATŘENÍ

Právě v poslední oblasti je dnes velmi jednoduché předcházet zbytečným únikům energie. Především to znamená kupovat úsporné spotřebiče, ale důležité je také, aby kapacitou odpovídaly počtu členů domácnosti (týká se chladničky, pračky, myčky i bojleru). Vliv na to, jakou spotřebuju bude ten který spotřebič nakonec opravdu mít, má i skutečnost, zda jej správně používáte. Chladnička by např. neměla stát u zdrojů tepla, otvírat byste ji měli jen krátce, nepatří do ní teplé nádoby či potraviny apod. Všechny potřebné pokyny obvykle výrobci uvádějí v návodech na použití. 

ÚSPORNĚJŠÍ TOPENÍ

* Dobrá izolace: základem je kvalitní izolace fasády, oken, střechy.

* Rozumná teplota: optimální teplota pro místnosti, kde se žije, je 22 stupňů Celsia, v koupelně o něco více, v ložnici naopak méně. Každý stupeň navíc znamená o 6 % vyšší spotřebu energie.

* Moderní regulace: k úspornosti přispějí pokojové termostaty s časovým spínačem, případně inteligentní řídicí systémy – ty zajistí, že bude v místnosti právě tolik stupňů, kolik potřebujete, v době, kdy zde pobýváte.

Autor: Shutterstock

LEVNĚJŠÍ VAŘENÍ

* Správné spotřebiče: spotřebiče určené k přípravě pokrmů vybírejte v energeticky nejúspornějších kategoriích.

* Indukce spoří: energeticky nejméně náročné je vaření na indukci.

* Poklice je třeba: v zakryté nádobě se voda uvaří rychleji. Pokud nemáte indukční varnou desku, vodu na těstoviny nebo polévku vařte v rychlovarné konvici.

* Chraňte teplo: skleněné poklice a prosklená dvířka trouby vám umožní sledovat stav pokrmu, aniž byste odkrytím hrnce či otvíráním trouby nechali utíkat cenné teplo, tedy energii.