Jak vybírat nová okna? Na to jsme se zeptali Mileny Tomčíkové, produktové manažerky tradiční české značky OTHERM:

Podle čeho si vybrat nová okna? A jak vůbec poznám, že nová okna potřebuju?

Pokud máte stará okna, kterými vám do bytu táhne, je to obvykle první příznak toho, že je nejvyšší čas konat a okna vyměnit. Stará dřevěná okna, ať už špaletová nebo sešroubovaná, tzv. rekord okna, není možné seřídit. Někdy jsou i viditelně zkroucená. Můžete je sice oblepit těsněním, ale moc to nepomáhá. Většinou i zub času odvede svou práci a tak se okna loupou, odpadává kyt.

Určitě si nestačí říkat, že chci okna, která mi uspoří teplo. Pokud vám opravdu do bytu táhne, pak úsporu přinesou prakticky každá dobře namontovaná a seřízená okna. Mezi dřevěnými a plastovými okny není z pohledu izolace žádný rozdíl. Je důležité si uvědomit, kde budou okna sloužit. U rušné křižovatky by měla dobře utlumit i venkovní zvuk. Okna přístupná z chodníku by měla chránit před zloději atd. Solidní dodavatel by měl umět poradit, co je vhodné pro konkrétní stavbu. Nejde totiž jen o rámy a křídla, ale je potřeba zabývat se i typem zasklení, které tvoří většinu plochy okna. Vyplatí se vyřešit současně také stínění, parapety, sítě a další doplňky.

To zní jako malá věda, ve které se jeden snadno ztratí a pak se nákup lehko zkazí. Dá se říct, že v čem lidé při pořízení oken dělají chyby?

Většinou si chtějí okna pořídit co nejlevněji a podlehnou kouzlu nízké ceny. To může být problém. Až dodatečně zjistí, že zapomněli na doplňky, bezpečnostní prvky a podobně. Ale to je jen jedna strana mince. U plastových oken se kvalita skrývá uvnitř v plastovém profilu. Docela často se pak na nás obracejí lidé, kteří koupili velmi levně plastová okna od dodavatele, který už ale na trhu skončil a nyní hledají, kdo by jim mohl pomoci. Často se jim okna kroutí, nejdou seřídit nebo mají jiné problémy.

Autor: http://www.otherm.cz/

Říká se, že plastová okna nedýchají a v bytě jsou plísně. Není to už krapet překonaný materiál?

To je takový mýtus. Všechna moderní okna ať už z plastu, dřeva nebo hliníku musí být seřízena tak, aby jimi netáhlo. Když starými okny profukovalo, tak zároveň odcházela ven vlhkost, ale tomu nová okna brání. Při nedostatečném větrání se vlhkost může srážet a mohou vznikat i plesnivá místa. Nejde ale jen o problém oken, jde o kompletní zateplení domu. Pokud vyměníte okna a dům není dostatečně zateplen, mohou nastat problémy s plísní.

Pokud ale vím, že zateplení nemám vyřešené dokonale, měl bych přeci jen sáhnout po jiném materiálu?

Na materiálu opravdu nezáleží. Pokud v bytě nastanou kombinace nízké teploty a vysoké vzdušné vlhkosti, je jedno jaká máte okna. Musíte větrat. Naopak výhodou plastu je, že plastové rámy umyjete, ale pokud bude vlhkost dlouhodobě působit na povrch dřevěných oken, tak může dojít k jejich poškození plísní, dřevo je přírodní materiál.

Dá se nějak zařídit, aby výměna oken proběhla hladce a pak stačilo jen uklidit?

Musíte si vybrat spolehlivého dodavatele. V případě, že si objednáte s montáží oken i zednické zapravení, bude to čistá práce, tedy ostění oken bude hladké a začištěné. Vlastní výměna není složitá. Je standardem, že montážníci si pokryjí přístupové cesty a provedou hrubý úklid. Potřebují asi metr volného prostoru před oknem, ale většinou pomohou i s případným odklizením nábytku. Po výměně je samozřejmě nutné uklidit prach. Pomůže vám, pokud si nábytek zakryjete jako při malování.

Autor: http://www.otherm.cz/

Počkejte, pokud si nechám okna namontovat, ještě to nemusí znamenat, že okolí oken bude omítnuté?

Je dobré si u dodavatele ověřit, co přesně objednané služby znamenají a jaký bude výsledek. Montáž okna spočívá v jeho osazení, ukotvení a ošetření připojovací spáry. Zednické zapravení je pak začištění a omítnutí bezprostředního okolí oken. Služby jsou takto rozdělené proto, že například u novostaveb se okna jen namontují, ale omítky se provádějí později. Při výměně oken si lidé většinou objednávají i zednické začištění, ale nemusí to být pravidlo, pokud třeba ještě plánují další rekonstrukci. Montáž oken se nevyplatí podcenit, špatná montáž totiž znehodnotí sebelepší okno.

Co když zůstanu v noci bez oken?

To by se rozhodně nemělo stát. U běžného bytu trvá výměna asi jeden den, u rodinných domů podle velikosti 1 až 3 dny. Větší práce je se starými špaletovými okny. Montážníci ale vždy bourají jen tolik oken, kolik stihnou namontovat.

Autor: http://www.otherm.cz/

A jsme ve všech bodech zase u toho dodavatele. Jak jeho kvalitu v praxi poznat? Existuje nějaké objektivní měřítko kvality? Co byste poradila při hledání dodavatele – na co se ptát, na co se podívat?

Ověřte si informace o něm, případně i zkušenosti s ním, třeba na internetu. Pokud sám není výrobcem, chtějte vědět, kde byla okna vyrobena, to se může hodit, až po letech budete potřebovat servis. Případně požadujte vidět jeho vlastní výrobu oken - neměl by váhat. Pozor na dodavatele, pro které není nic problém a za velmi nízkou cenu. Dobře si prostudujte smlouvu, vše co není jasné, by vám měl umět srozumitelně vysvětlit.

V komunikaci se hodně zaměřujete na to, že jste česká značka, český výrobce. Jaký to má ale pro obyčejného zákazníka význam? Jsou česká okna něčím výjimečná oproti třeba polskému dovozu? Není to náhodou trochu jen hra na národní strunu?

Nevýhodou plastových oken je, že jejich kvalitu poznáte až za nějakou dobu, většinou první zimu, ale může to být i po několika letech. Hodně lidí se na nás obrací s tím, že jejich dodavatel oken už neexistuje a oni potřebují servis, bohužel často jim nemůžeme účinně a levně pomoci. Pak si většinou uvědomí, že mít okna od solidní české značky se vyplatí, OTHERM se o svoje zákazníky postará vždy i po letech. U levných oken, a to nejenom z dovozu, může být ošizena nebo podceněna jejich výztuha, což se projeví především u oken a balkónových dveří větších rozměrů nebo barevných plastových oken, často se totiž mohou kroutit. Ošizen může být také počet uzavíracích bodů na obvodovém kování, i to má velký vliv na funkčnost a izolační vlastnosti. Jsou to detaily, které laik na první pohled nepozná, ale za pár let může nastat problém.