Možná vás jako první napadne, že si po zkušenostech s natíráním starých dřevěných oken raději pořídíte plastová okna. Kupuje si je spousta lidí, ale nebudete pak mít v bytě plíseň? Známý přece říkal, že plastová okna nedýchají. A hlavně aby se nerosila… Čemu tedy věřit a jak vybrat ta správná okna?

Nenechte se zmást - vycházejte z faktů

Všechna moderní okna, tedy nejenom ta plastová, jsou konstruována tak, aby optimálně těsnila. Správně namontovaná a seřízená okna nesmí profukovat. Když starými okny táhlo tedy „dýchala“, vlhkost z bytu přirozeně odcházela. Tomu ale zabrání jakákoliv nová okna, proto se budete muset naučit správně větrat. Krátké dokořán otevřené okno to je správný postup, jak se zbavit vlhkosti. Hlavně v koupelně, kuchyni, ložnici nebo pokoji, kde máte více květin je větrání nezbytné.  V místnostech budete také muset nastavit optimální teplotu. To je cesta jak se vyhnout problémům s plísní.

Autor: http://www.vekra.cz/

Ve starším nezatepleném domě si budete muset teplotu a vlhkost v místnostech po výměně oken hlídat. Studené kouty a ochlazované stěny to jsou potenciálně problematická místa a vůbec nezáleží na tom, zda si pořídíte plastová okna nebo dáte přednost dřevu.

Jakou funkci mají okna plnit?

Dříve, než se pustíte do výběru nových oken, uvědomte si, jaké funkce by měla plnit. Neomezujte se jen tím, abyste uspořili za teplo nebo že si myslíte, že plastová okna budou levnější. Nebylo by dobré, aby okna lépe utlumila hluk z venku, co bezpečnost vašich malých dětí nebo ochrana před zloději. Jak vyřešíte parapety, stínění, nebudete potřebovat sítě proti hmyzu? Neuvažovali jste o tom pořídit si v budoucnu elektronické zabezpečení do bytu – pak i na to myslete při volbě nových oken.

Jednoduše řečeno volba materiálu není to nejdůležitější, z hlediska vlastností jsou plastová a dřevěná okna zcela srovnatelná. Záleží tedy výhradně na tom, jakému materiálu dáváte přednost a kolik chcete do nových oken investovat. Za dřevěná okna si připlatíte.

Autor: http://www.vekra.cz/

Hlavní je teplo

Tepelně izolační vlastnosti všech moderních oken závisí na stavební hloubce profilu a zasklení. To zda plastová okna mají o komoru víc je při dostatečné stavební hloubce prakticky jedno. Při volbě profilu spíše zvažte, pořídit si plastová okna s tzv. středovým těsněním, tří těsnění totiž lépe tlumí hluk a účinněji brání případnému zatékání při silném dešti. Pokud bydlíte z tohoto pohledu v náročnější lokalitě, je středové těsnění tou správnou volbou.

Velmi důležité je izolační zasklení. V současnosti si lidé nejčastěji pořizují izolační trojskla, a to právě i kvůli tomu, že velmi účinně zabraňují rosení oken. Pokud ale potřebujete speciální protihluková nebo bezpečnostní skla jde o skla lepená a je potřeba počítat i s vyšší cenou.

Autor: http://www.vekra.cz/

Co říct závěrem?

Kvalita plastových oken je skryta uvnitř. Pohlídejte si, abyste si koupili kvalitně vyztužená plastová okna. Pokud se začnou kroutit, je to problém, protože oprava nemusí být snadná.

Dřevěná okna by měla mít dobrou povrchovou úpravu, na ní záleží, jakou péči jim budete muset věnovat.

Solidní dodavatel by vám měl umět poradit a navrhnout vhodné řešení přesně pro vás. A nezapomínejte, že okna by vám měla sloužit desítky let, vyplatí se zvolit prověřeného dodavatele. Pokud si vyberete třeba tradiční česká okna VEKRA, bude mít jistotu, že se o vás vždy postaráme.