Podle průzkumu Trendy v bydlení finanční skupiny Wüstenrot žije samo 8 % obyvatel v produktivním věku. Každý osmý muž a každá pětadvacátá žena bydlí „sólo“. Patří sem samozřejmě ti, kteří partnera nemají, ale trendem je také oddělené bydlení dvou partnerů, kteří spolu udržují dlouhodobý vztah. Nejedná se přitom o tajný milenecký poměr, ani nejistotu, že by vztah nemusel klapat. Naopak. Často volí tento způsob života záměrně. Se svým partnerem jednoduše bydlet nechtějí, aby jejich vztah nezevšedněl.

BYDLENÍ BEZ STEREOTYPU

Zajímavé výsledky přinesl také průzkum podle místa bydliště lidí žijících singles a mingles.  Největší poměr lidí, kteří preferují bydlení bez partnera, je v Pardubickém kraji, a to 21 %. Vysoký podíl singles či mingles je také v Jihočeském kraji, kde tvoří 17 %. V Praze žije tímto způsobem „jen“ každý desátý člověk. Klasickým příkladem mingles jsou Ivana s Petrem z Prahy, kteří jsou spolu už čtyři roky. Oddělený život jim vyhovuje. „Po třech letech společného života jsme se rozhodli, že budeme bydlet spolu, a tak jsem se k Petrovi nastěhovala. Po půl roce nám ale došlo, že takhle to fungovat nebude. Každý z nás potřeboval svůj prostor a čas sám pro sebe. Ve společném bytě to byl najednou problém. Proto jsme se domluvili, že si najdu byt a na nějaký čas zkusíme žít odděleně a začneme zase randit. Změna náš vztah oživila a podařilo se nám přebít stereotyp, který nás předtím trápil. V dohledné době se určitě neplánuji nastěhovat zpět k Petrovi, spíše přemýšlím o hypotéce, abych si mohla koupit vlastní byt. Petr ten svůj také vlastní. Vidíme v tomto kroku i dobrou investici,“ vysvětluje třicetiletá Ivana, která zatím bydlí v pronajaté garsonce v Pardubickém kraji.

Autor: Shutterstock

NÁJMY A PRONÁJMY

Průzkum, který provedla letos v létě nezávislá výzkumná agentura Data Collect, také ukázal, že tento styl života vyznávají nejčastěji vysokoškolsky vzdělaní lidé spadající do věkové kategorie 25 až 34 let. Obvykle přitom řeší bydlení formou podnájmu, ale pořizují si i vlastní byty. To má vliv na to, že roste poptávka po menších bytech – garsonkách a bytech o dvou místnostech, které k životu jedince, případně občasnému přespání druhého člověka postačují.

SINGLES PARTNERA NEMAJÍ

Single je osoba, která z různých důvodů žije o samotě, bez partnera. Jedná se o lidi v produktivním věku, kteří se tak buď sami rozhodli, nebo zkrátka nemají s kým žít.

KDO JSOU MINGLES?

Výraz mingle vznikl ze spojení anglických slov „married, but single“ (ženatý/vdaná, ale o samotě, pozn. red.). Označuje dvojice, které spolu sice chodí, ale nechtějí spolu bydlet. Lidé žijící v takových vztazích mají rádi své soukromí a nehodlají s nikým sdílet domácnost. Naopak si užívají toho, že mohou s partnerem „randit“.