V páře se vaří a peče, její účinek využívají pračky, žehličky i myčky, parní síla se uplatňuje při úklidu. Proč má plynné skupenství vody takové využití?

VAŘÍTE ZDRAVĚ

Parní trouby, parní hrnce i klasický napařovač, který využívaly už naše babičky, to všechno stojí na schopnosti páry připravit chutné jídlo, které je zároveň zdravé a také na pohled atraktivní. Pára na suroviny působí šetrně, obklopuje je ze všech stran a tím, že potraviny neleží ve vývaru, dochází k minimálním ztrátám vitamínů, minerálních a chuťových látek. Při přípravě pokrmů v páře není potřeba solit nebo výrazně kořenit. Potraviny si zachovají svoji přirozenou chuť i barvu.

NA PRÁDLO ŠETRNĚ

Účinky páry se využívají také při péči o prádlo. Důvodem je skutečnost, že je k prádlu šetrná, s její pomocí lze i v pračce vyrovnat oděvy pomačkané nebo textilie jen osvěžit, aniž by se ničily zbytečným praním. Pára zároveň díky vysoké teplotě úspěšně ničí bakterie a alergeny. Parní síla se již naprosto samozřejmě využívá u žehliček. Díky ní můžete dnes žehlit s vybranými spotřebiči i tak, že prádlo visí na ramínku a vy jen z mírné vzdálenosti tlakem páry uhlazujete nechtěné sklady a záhyby.

ZVLÁDNE I ZASCHLOU ŠPÍNU

Myčky nezůstávají pozadu. V nich se také pára uplatní, a to jako ničitel zaschlé špíny. Pokud do myčky vložíte talíř, který před tím ležel hodiny na kuchyňské lince, působením páry špína „změkne“ a snáz povolí. K nádobí je zároveň velmi šetrná.