PROSTOR Menší místnost, západně orientovaná, má 3 x 4 m. Po levé straně při vstupu do pokoje je vestavěná skříň.

PROBLÉM Zatím prostor sloužil spíš na domácí práce, hlavně žehlení a skládání prádla. V rohu místnosti byl jeden pracovní stůl pro kancelářskou práci.

ŘEŠENÍ Pro mamku vytvořím šicí koutek a prostornou knihovnu, kterou si už dávno přeje. Žehlicí prkno schovám do skříně.

Místnost do této doby sloužila pro odkládání všelijakých věcí. Starý nesladěný nábytek je ještě z předchozího bytu. Je to tedy pokoj, který si ještě nevyžádal konečnou úpravu.
Autor: Nové proměny bydlení

DŘÍVE Místnost do této doby sloužila pro odkládání všelijakých věcí. Starý nesladěný nábytek je ještě z předchozího bytu. Je to tedy pokoj, který si ještě nevyžádal konečnou úpravu.

První variantu jsem ladila do industriálního stylu a zvolila do ní tapetu v imitaci cihlové stěny. Celý dojem neutrálních barev jsem probudila zářivě žlutou jednak na moderním křesle, ale také na závěsné lampě.
Autor: Nové proměny bydlení

NYNÍ varianta I První variantu jsem ladila do industriálního stylu a zvolila do ní tapetu v imitaci cihlové stěny. Celý dojem neutrálních barev jsem probudila zářivě žlutou jednak na moderním křesle, jednak také na závěsné lampě.

Prostornou knihovnu, která je umístěná po celé délce protější stěny, jsem navrhla na míru. Slouží jak k uložení knih a šanonů s časopisy, tak i na krabice s látkami a pomůckami na šití. Pracovní stůl s počítačem jsem otočila do místnosti, čímž se celý prostor propojil. Denní světlo krásně prosvětluje celý pokoj.

Ve druhé variantě jsem se snažila o vytvoření poklidného harmonického schématu hlavně souladem přírodních tónů barev. Na stěnu a doplňky jsem zvolila uklidňující zelenou, protože podporuje koncentraci a kreativitu.
Autor: Nové proměny bydlení

NYNÍ varianta II Ve druhé variantě jsem se snažila o vytvoření poklidného harmonického schématu hlavně souladem přírodních tónů barev. Na stěnu a doplňky jsem zvolila uklidňující zelenou, protože podporuje koncentraci a kreativitu.

Dřevěný nábytek a tapeta stromů se sem bezvadně hodí. Knihovnu jsem navrhla vedle okna, aby nijak netříštila hezkou dominantní tapetu. Oba pracovní stoly jsou záměrně otočené ke stěně, pro větší soukromí a soustředění při práci. Vybrala jsem k nim pohodlná křesílka opět v příjemné zelené barvě. I u tohoto návrhu se počítá s objemnou vestavěnou šatní skříní umístěnou naproti stěně s tapetou.

Zvolila jsem neutrální barvy, které neodvádějí pozornost od práce. Bílá místnost zvětšuje, v první variantě ji oživuje zářivě žlutá, ve druhé zase uklidňuje zelená.
Autor: Nové proměny bydlení

BARVY Zvolila jsem neutrální barvy, které neodvádějí pozornost od práce. Bílá místnost zvětšuje, v první variantě ji oživuje zářivě žlutá, ve druhé zase uklidňuje zelená.  

Text a ilustrace: Nikol Zemanová

Vyrobeno ve spolupráci s časopisem Nové proměny bydlení

Nové proměny bydlení
Autor: Nové proměny bydlení