Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Jak zařídit byt podle povahy? Co ocení cholerik a kde bude dobře melancholikům?

/
  • Které barvy interiéru vyhovují melancholikům a co potřebuje cholerik?
    Které barvy interiéru vyhovují melancholikům a co potřebuje cholerik? (Shutterstock.com)
    10. ledna 2016 ● 06:00

    Existují v podstatě čtyři typy lidí podle temperamentu – veselý a činorodý sangvinik, tichý a starostlivý melancholik, soustředěný a klidný flegmatik a vznětlivý cholerik. A každý typ také něco jiného potřebuje. Tak se pojďte podívat, kam patříte vy a s jakou barvou či vůní se budete cítit dobře. Možná až příště půjdete na nákupy, už nebudete tápat.

  • 1.

    Pro sangvinika

     

    sangvinik
    Autor: Shutterstock.com

    Veselý a činorodý sangvinik má přátelskou povahu, je svěží, živý a rád je středem pozornosti, zároveň ale může být pro své okolí nespolehlivý a působit sebestředně. Cítí se dobře ve světlé, vzdušné místnosti bez zbytečných předmětů, rád se totiž cítí volně a svobodně.

     

    Oblíbená barva:

    Líbí se mu žlutá barva, která podporuje vlastnosti jeho charakteru. Nemusí se bránit ani neutrálním barvám, jako jsou bílá, krémová nebo smetanová, dodají místnosti jas a opticky zvětší prostor.
    „Bohatou paletu odstínů žluté nabízí třeba kolekce Dulux Colours of the World a její řada inspirovaná prostředím Cejlonu,“ doporučuje Martin Brodský z Akzo Nobelu.

    Oblíbená vůně:

    Sangvinik potřebuje posílit sebedůvěru a k tomu se hodí vůně jasmínu, která nabudí příjemné pocity. S vůní jasmínu se dobře kombinuje hřebíček, plamének nebo devaterník.

  • 2.

    Pro melancholika

    melancholik
    Autor: Shutterstock.com
    Protipólem radostného sangvinika je tichý melancholik. Ten bývá hloubavý, tvůrčí, má rád samotu a umí být starostlivý a soucitný. Často ale podléhá depresi a vidí problémy i tam, kde vůbec žádné nejsou. A jak vypadá jeho ideální bydlení? Je plné různých zákoutí, kam se může jeho majitel schovat a přemýšlet.

    Oblíbená barva:

    Jeho barvou je uklidňující modrá, která v jeho vnímání působí harmonicky a příjemně. Melancholika jistě potěší výmalba některým z odstínů v barvách Antarktidy nebo polární oblohy, tyrkysu a nekonečného oceánu. Krásným doplňkem je hnědá barva v podobě přírodních materiálů, ta dodá interiéru originální nádech a zároveň povzbudí smysly.

    Oblíbená vůně:

    Smutnému melancholikovi pomohou jemné pudrové vůně, které moc nejitří už tak hodně vzrušivou povahu. Hodí se k němu třeba něžná vůně pomerančových květů, rozkvetlých kosatců, pivoněk, frézií a dalších jemných květin. Tóny jsou velmi něžné, aby dokázaly zklidnit celý organismus.

     

  • 3.

    Pro flegmatika

     

    flegmatik
    Autor: Shutterstock.com
    Nekonfliktní flegmatik je klidný, soustředěný, systematický a spolehlivý. Jeho vytrvalost je stejně silná jako neochota se rozhodovat. Málokdy také projeví nadšení, ale ocení jistotu a bezpečí.
    Jeho bydlení je vzdušné s funkčním zařízením v konzervativním stylu. Nesnáší novinky ani experimenty, naopak ocení pohodlnou sedačku a logicky umístěné úložné prostory.

    Oblíbená barva:

    Vyhovují mu příjemné odstíny zelené barvy, které uklidňují zrak a vyvolávají klid a pohodu. Zelená se přitom hezky skloubí s pískovou nebo světle žlutou barvou.

    Oblíbená vůně:

    A jakou vůni doporučit životním pohodářům? „Občas je potřeba trochu je ,probudit‘ k životu,“ vysvětluje aromaterapeutka Romana Kotěrová z firmy bio-bachovky.cz. „Osobně bych doporučila svěží citrusové vůně a dále třeba verbeny nebo bergamot, které posilují lásku k životu a navrací člověku životní energii.“ Chuť k životu umí navodit také grapefruit, eukalyptus, vavřín nebo skořice.

  • 4.

    Pro cholerika

    cholerik
    Autor: Shutterstock.com
    Nejvíce nevyzpytatelným osobnostním typem je cholerik, který vás může kdykoli překvapit změnou nálady nebo výbuchem vzteku. Cholerik je totiž vždy přesvědčený o své pravdě, rád se cítí nadřazeně a chce mít za každou cenu navrch. Přitom to ale bývají dynamičtí a hodně ctižádostiví jedinci, kteří se umějí rychle rozhodnout a jednat. A jak bydlí? Jejich domov je většinou kombinací několika stylů, časem se ale proměňuje a ani nábytek nezůstává na svém místě.

    Oblíbená barva:

    Cholerik zařizuje své bydlení moderně a rád experimentuje, má rád funkční nábytek a vyhýbá se zbytečným doplňkům. Vášnivé odstíny milované červené se můžou vyvážit klidnějšími barvami, třeba modrou nebo hnědou.

    Oblíbená vůně:

    Pro cholerika se hodí radostné a kořeněné vůně, okamžitou harmonii přináší třeba vůně fíkovníků, zelené trávy, karamelu a vanilky. „Tomuto typu lidí bych doporučila energizující parfém Vivacité de Bach, který přeměňuje vnitřní  sílu na pozitivní energii, takže se nebude stávat, že se rychle vyčerpá a nevydrží monotónní práce,“ vysvětluje Kotěrová.

    Zajímá vás retro nábytek? Jak ho zrenovovat, jak ho kombinovat s moderními kousky? Jak vybrat správné světlo nebo recepty ze zimních jablek? Všechno toto a mnohem víc se dočtete v aktuálním čísle Blesk HOBBY.

    2552910:gallery:true:true

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy