Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Pokojové rostliny zbaví vaši domácnost nebezpečných jedů: Které si pořídit?

/
  • Rostliny okysličují vzduch a čistí ho od jedů
    Rostliny okysličují vzduch a čistí ho od jedů (Shutterstock.com)
    19. února 2016 ● 06:00

    Pokojové rostliny jsou nejen krásnou dekorací, ale mají také vliv na kvalitu vzduchu, a tím i na zdraví všech, kteří v domácnosti žijí. Vzduch okysličují a dokážou ho i zbavit různých jedů, kterých je v současné době ve znečištěném ovzduší kolem nás víc a víc. Které rostliny nás zbaví toxinů a škodlivin?

  • 1.

    Jaké jedy nás obklopují

    Naše domácnost je toxinů a škodlivin plná. Barvy, plastové výrobky, čistidla, různá lepidla, nábytek z dřevotřísky, ale i závěsy nebo cigaretový kouř, to vše je v naší domácnosti zdrojem škodlivých látek. Ty kolem nás poletují vzduchem a mohou vyvolat zdravotní problémy. Nebezpečný je například formaldehyd obsažený v papírových nebo voskovaných sáčcích, v lepidlech, barvách nebo nábytku. Ten dráždí sliznice, způsobuje dýchací problémy a astma. Umělé hmoty, guma, čisticí prostředky, cigaretový kouř nebo nátěry obsahují mimo jiné benzen, který může působit bolesti hlavy, může oslabovat imunitní systém, dráždit oči a ve vyšší míře může být i rakovinotvorný. Nevolnost a třes způsobuje i trichlorethylen obsažený v lacích a barvách, k dalším škodlivinám patří xylen nebo čpavek. A které květiny nám s těmito jedy pomohou?
  • 2.

    Lopatkovec (Spathiphyllum)

    LJukaopatkovec
    Autor: reprofoto INT

    Lopatkovec je opravdová domácí čistička vzduchu. Daří se mu i na stinném místě, potřebuje vlhkou půdu, snadno kvete. Pro alergiky pozor – vyprodukuje poměrně velké množství pylu. Vaši domácnost zbaví všech výše uvedených škodlivin.

  • 3.

    Chryzantéma (Chrysanthemum morifolium)

    Chryzantémy mají krásně syté barvy, které rozzáří každý balkón.
    Autor: Profimedia.cz
    Doma můžete pěstovat i drobnější odrůdy chryzantém, například listopadku zahradní (chrysanthemum morifolium). Bude se jim dařit dobře na světlejších místech a při pravidelné zálivce. Vaši domácnost zbaví také všech výše uvedených škodlivin, od formaldehydu přes benzen, trichlorethylen až po čpavek a xylen.
  • 4.

    Dracena (Dracaena marginata)

    Dracéna
    Autor: reprofoto INT

    Dračinec, neboli dracena, vyžaduje světlé stanoviště a pokojovou teplotu kolem 20 stupňů. Snese i méně světla, nebo naopak slunce, důležité je neměnit stanoviště. Může dorůst až dva metry vysoko. Působí jako filtr proti formaldehydu, benzenu, trichlorethylenu a xylenu.

  • 5.

    Datlová palma (Phoenix roebelenii)

    Phoenix roebelenii
    Autor: Shutterstock.com

    Potřebuje hodně světla, raději rozptýleného. V letních měsících hodně zálivky, v zimě méně, určitě ale nesnese suchý vzduch. Za to vás odmění tím, že vaši domácnost bude zbavovat formaldehydu, xylenu a trichlorethylenu.

  • 6.

    Břečťan popínavý (Hedera helix)

    629773:gallery:true:true

    Břečťan vyžaduje rozptýlené světlo. Čím je zelenější, tím chladnější místo a méně světla potřebuje. Ve vaší domácnosti vychytá formaldehyd, benzen, trichlorethylen a xylen.

  • 7.

    Tchynin jazyk (Sansevieria trifasciata)

    Tchýnin jazyk
    Autor: internet

    Stejné jedy jako břečťan dokáže výborně vychytat i tchynin jazyk. Navíc je to rostlina nenáročná na pěstování a v podstatě nezahubitelná. Nemusíte ji moc zalévat, v zimě minimálně.

  • 8.

    Anturie (Anthurium andreanum)

    Anturie
    Autor: Shutterstock.com

    Anturie je na pěstování náročnější než třeba tchynin jazyk. Potřebuje světlejší stanoviště bez přímého slunce a nemá ráda studenou zálivku. Za to vás zbaví čpavku, formaldehydu a xylenu.

Přidat názor
Počet komentářů: 1

honza46:  Dracena a tchýnin jazyk jsou jedovat´é nedoporučují se do ložnice, takžue o článku kdost pochybuji.

(06. 03. 2016 12:24)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy