Jak poznat zkažené vejce, co dělat, aby zelenina neplesnivěla, a další triky fikaných hospodyněk!
-
....
Jsou to maličkosti, ale někdy dokážou zachránit celou večeři. Pomohou vám ušetřit nebo zabrání tomu, aby se potraviny kazily. Některé triky znaly už naše babičky. Co vám v domácnosti usnadní život?
- 1.
Čerstvé, nebo zkažené?
...Autor: Shutterstock.comMáte pochyby o tom, zda jsou všechna vejce, která máte v ledničce, v pořádku? Zjistit to můžete jednoduchým testem: vezměte širokou sklenici a nelijte do ní vodu. Když do ní dáte syrové vejce, to zdravé půjde ke dnu a bude na něm ležet. Jak stárne, začne se zvedat špičkou nahoru. Takové vejce se dá ještě jíst. Starší vajíčka začnou plavat směrem k hladině, zcela nepoživatelná plavou nahoře. Taková vejce klidně vyhoďte.
- 2.
Lednice a zelenina
Poznáte, jestli je jídlo ještě zdravé?Autor: shutterstockPlastové boxy, které v lednici slouží k uskladnění ovoce a zeleniny, jsou praktické, umějí ale také vytvořit báječné prostředí pro plísně. Vystelte dno zásuvek papírovými utěrkami – vsáknou vlhkost z potravin, a plísně to tak budou mít o dost komplikovanější.
- 3.
Neplýtvejte citronem
Horká voda s citronem je skvělá nejen na hubnutí, ale také vám pročistí střeva.Autor: Shutterstock.comPotřebujete jen pár kapek citronu? Nerozřezávejte ho na polovinu, citron zbytečně rychle vyschne. Citron opláchněte, vezměte špejli, udělejte do něj dírku a vymáčkněte tolik kapek, kolik potřebujete.
- 4.
Víc šťávy z ovoce
Citrusová dietaAutor: Shutterstock.comŠťáva z citrusových plodů je skvělá bomba pro podporu imunity! Abyste z plodů dostali maximum, poválejte je ve slupce po kuchyňské lince několikrát tam a zpět. Šťáva se tak lépe uvolní.
- 5.
Ovadlá zelenina? Žádný problém!
ŘedkvičkyAutor: profimedia.czTěšili jste se na čerstvý svazek ředkviček, ale než jste se dostali k jejich konzumaci, jsou povadlé a vysušené? Dejte je na chvíli do sklenice s ledovou vodou a plátkem syrové brambory, uvidíte, jak ožijí doslova před očima.
- 6.
Jak na čerstvé máslo
Velkou předností másla je jeho nezaměnitelná chuť a vůně.Autor: Foto: Shutterstock, archiv BleskuMáte chuť nakoupit máslo, když je ve slevě, ale bojíte se data spotřeby? Máslo ale vydrží v mrazáku až půl roku! Dejte ho jen do vzduchotěsné nádoby, aby nenatáhlo vůni od jiných potravin, které v mrazáku skladujete.
- 7.
Přesolená polévka
...Autor: Shutterstock.comVšichni to známe: polévka je hotova a na poslední chvíli nám ujede ruka se solí. A celá práce je v jednom okamžiku v tahu. Už naše babičky měly v tuto chvíli v záloze několik triků: do polévky vložily na lžičce kostku cukru a nechaly ji v polévce rozpustit. Cukr pohltí nadbytečnou sůl. Celý postup můžete několikrát opakovat.
Dostatek soli do sebe dokážou natáhnout i plátky syrové brambory. Ty nechte v polévce povařit asi 10 minut. Do přesoleného čirého vývaru stačí dát bílek, ten pak povařený zase vyjměte.
- 8.
Hrudkovitá sůl
sAutor: profimedia.czMáte doma vlhko a sůl ve slánce se vám "hrudkuje"? Přidejte do ní pár zrníček rýže: ta skvěle absorbuje vodu a sůl zůstane díky ní sypká.
- 9.
Žluté banány
banányAutor: profimedia.czBanány nechte v trsu až do chvíle, než je sníte. Oddělené banány hnědnou mnohem rychleji.