Zkuste čas od času vytřít kuchyň vodou s přidaným octem. Čpavou tekutinu totiž mravenci vůbec nemají v oblibě. A pokud to nepomůže, zaměřte se přímo na místa, kudy si to pravidelně štrádují. Cestičky jim přetřete hadrem namočeným do neředěného octa.

Platí totiž, že čím větší koncentrace, tím lépe. Ocet také můžete nalít do rozprašovače a inkriminovaná místa s ním postříkat. Udělejte to radši ale před tím, než půjdete třeba někam ven. Než se vrátíte, nepříjemný odér vyprchá.

Účinný je i "obyčejný" kypřicí prášek do pečiva, který má každá kuchařka hned po ruce. Ten obsahuje jedlou sodu a kyselé soli, které s ní reagují. Stačí vzít jeden nebo víc sáčků podle potřeby a obsahem posypat jak cestičky, tak díry, odkud  je vidíte vylézat. Brzy po nich nebude ani památky.

Zbavte se mravenců kávou a kořením

Pokud pijete klasickou kávu, logr nevylévejte a nasušte si ho. Nejen že vám pomůže umýt nádobí a zbavit se nepříjemného zápachu v lednici, ale zatočí i s nevítanými návštěvníky. Mravenci silné aroma kávy nesnášejí, takže se raději odstěhují.

Když vám po pečení zůstane zbytek z kostky droždí, nenechte ho vyschnout v lednici, ale nakrmte s ním mravence. Ty jeho vůně přitahuje a moc jim chutná. Rozhodně jim ale nedělá dobře. Když ho navíc smícháte s trochou cukru a kypřicího prášku a naservírujete jim ho, můžete si být jisti, že tuhle hostinu nepřežijí.

Jak jste se určitě už přesvědčili, mravenci mají opravdu dobře vyvinutý čich. Dokáží vypátrat každou nedostatečně uzavřenou potravinu. Zkuste toho tedy využít ve svůj prospěch. Silně aromatické ingredience, jako jsou například mletá skořice, pepř, pálivá paprika, drcený jalovec, ale i máta nebo třeba majoránka, jim vadí. A to i v poměrně malém množství.