Tím nejjednodušším způsobem je poskytnout klidné a bezpečné místo, kam se v náročných zimních měsících mohou uchýlit a najít dostatečné množství pestré stravy. Přikrmování ptáků je nejen užitečné, ale také nám může přinést mnoho dobrého.

Zaprvé se můžeme těšit z přítomnosti různých druhů. Ptáci přirozeně vyhledávají nová místa, kde by mohli najít potravu a tím, že do své zahrady nebo na balkon umístíme nové krmítko s nabídkou pestrého krmení, získáme nové hosty. Můžeme si třeba společně s dětmi vést deník o tom, jací ptáci ke krmítku přilétají nejčastěji. Pozorovat, jak se osazenstvo mění se změnou ročního období, nebo podle toho, čím krmítko naplníme. Můžeme sledovat chování a projevy jednotlivých druhů, jejich osobnosti a všímat si, jak zpívají. Vypátrat s dětmi, jak se ptáci správně nazývají, vyfotit si je nebo nakreslit. Děti nám také mohou pomoct s přípravou krmné směsi. Je dobré si na ptáčky vzpomenout i na procházkách přírodou v době zrání plodů a začít sbírat například šípky, jeřabiny, nebo bez a vše jim pak na zimu nasušit.

Dalším důvodem, proč ptáky krmit a proč se snažit přilákat je na naše zahrádky je to, že jsou velmi významnými pomocníky při hubení hmyzu, drobných škůdců nebo plevelu. Jejich přítomnost nám tak pomáhá udržet naši zahrádku v ekologické rovnováze, aniž bychom museli k hubení škůdců používat zbytečné chemikálie.

Jak na to?

Nejrychlejším a nejjednodušším způsobem je zakoupit si již hotové krmítko se správnými parametry, kde je jisté, že bude ptákům vyhovovat a bude správně fungovat. Na trhu je mnoho možností. Česká firma Plastia dlouhodobě podporuje život člověka v souladu s přírodou a hluboce respektuje přírodní principy a cykly. V rodinné firmě Plastia se pracuje na vývoji takových výrobků, které umožní žít i ve městech zelený a udržitelný život. Pěstovat krásné květiny, vlastní zeleninu anebo chytře nakládat s kuchyňským bioodpadem. A právě Plastia přináší na trh letos podzim zajímavá řešení krmítek, aby nás ještě o krok přiblížila přírodě.

Krmítko FINCH
Autor: Plastia

Krmítko FINCH je zpracováno v jednoduchém moderních designu a příjemných barevných kombinacích. Další variantou atraktivní zejména pro děti je krmítko DOMEK. Jeho hravé provedení připomíná pohádkovou chaloupku. Obě krmítka pochází z dílny mladých designerů, kterým se podařilo dát jim jiskru i originalitu a zároveň zajistit plnou funkčnost. Krmítka jsou vyrobena z lehkého, ale odolného plastu. Lze je volně zavěsit na větev stromu, zábradlí anebo připevnit na tyč. Údržba i doplňování krmení jsou velmi snadné. Krmítko doporučuje Česká ornitologická společnost.

Krmítko DOMEK
Autor: Plastia

Krmítka FINCH a DOMEK se mohou stát ozdobou Vaší zahrady a útočištěm pro ptactvo v období dlouhých zimních měsíců.


Přejeme Vám mnoho radosti a zážitků při krmení ptáků!