Zapojte ho

Vaření začíná v obchodě. Vezměte malého nejedlíka s sebou na nákup. Při výběru každé potraviny mu o ní řekněte nějakou zajímavost. Třeba, že banány rostou v Africe a rýže se k nám dováží až z daleké Číny. Tím v něm vzbudíte zvědavost a touhu ochutnat potravinu, která roste v exotických krajích. To samé platí o přípravě samotného pokrmu. Komentujte a ukazujte, co děláte. Proč se musí brambora oloupat, že uvařená špageta se pozná hozením na zeď a jak vejce na pánvi změní svou konzistenci. Výborným pomocníkem může být například nový Thermomix® TM5. Tento multifunkční kuchyňský přístroj je vybaven špičkovou barevnou dotykovou obrazovkou, na které se zobrazují údaje o času, teplotě a počtu otáček. Jeho ovládání hravě zvládne i zvídavé dítko. Může si hrát s jeho tlačítky a sledovat fázi přípravy pokrmu na obrazovce.

Autor: Vorwerk

Jděte příkladem

Mějte na paměti, že děti jsou zrcadlem rodičů. Vše, co kolem sebe vidí, poté vnímají a napodobují. Pochvalte, jak moc vám polévka chutná a maso je hezky libové. Nezapomeňte vyzdvihnout zajímavá fakta, jakože v omáčce je smetana, kterou samo vybralo v obchodě nebo že houska je vlastně zamotaný rohlík. Opět tím podnítíte jejich zvědavost a pokrm alespoň ochutnají. Určitě ho nenuťte dojídat celou porci, stačí alespoň trochu. Nové potraviny přidávejte opatrně, klidně pomocí malé lsti. K ranní porci cereálií přidejte nakrájené ovoce, do sendviče kousky zeleniny a podobně. Zdravé nemusí být nudné a bez chuti. Zkuste vařit v páře. Jídlo si zachová bezvadnou barvu a spousty vitamínů. S Thermomixem zvládne vařit ve více úrovních. V jedné chvíli tak připravujete omáčku, maso, přílohu i křupavou zeleninu. A všechno bude prolnuté neodolatelnou vůní.

Autor: Vorwerk

Jídlo hrou

Pokud i přesto dítě odmítá jíst, jděte na to chytře a zapojte jeho fantazii. Například talířkem s obrázkem na dně, který se ukáže až poté, co bude omáčka snědená. Nebo příborem s motivem oblíbené postavičky. Velmi populární je vytváření zvířátek z jídla. Na internetu naleznete stovky inspirací, jak vyrobit špagetovou chobotnici, roztomilou kočičku z kopečku rýže nebo autíčko z toustového chleba. Také se nebojte zeptat, na co má váš nejmenší strávník chuť a zohledněte to v jeho jídelníčku. Nechte ho také občas vybrat, co bude k obědu. Vyzkoušejte třeba online receptovou platformu Cookidoo®, si můžete vybrat z tisíce nápadů na osvědčené pokrmy. Pomocí tabletu nebo mobilní aplikace s ním jednoduše sestavte týdenní menu. Automaticky vygenerovaný nákupní seznam bude v obchodě skvělým průvodcem, díky kterému nakoupíte přesně to, co potřebujete.

Chcete o světě nového Thermomixu® TM5 vědět více? Navštivte tuto stránku.