Nepodceňujte technické řešení

Nová okna jsou dobrou investicí, jen pokud jsou správně vybraná. Kromě speciálních vlastností zasklení je třeba brát v úvahu i technické řešení, které se pak odráží v kvalitě oken. U levných oken mohou být úskalím detaily, která se mohou nepříjemně projevit až po určité době.

Tloušťka skleněných tabulí by měla vždy odpovídat velikosti prvků, tedy oken, balkónových dveří a posuvných systémů. U oken běžných rozměrů bývá standardem okenní tabule tloušťky 4 mm, levná okna ale někdy tomuto standardu nemusí odpovídat. U prvků větších rozměrů je tloušťka skla ještě důležitější. „Na technické parametry zasklení vždy důsledně dbáme, jde totiž o bezpečnost lidí. V úvahu se také bere větrná mapa ČR a výška budovy,“ říká Roman Kubálek obchodní ředitel značky VEKRA a dodává, „především u oken a posuvných systémů velkých rozměrů, kde zasklení může vážit desítky a stovky kilogramů je správná tloušťka skel zásadní, bohužel, ne všichni výrobci to respektují.

Aby rosení nebylo strašákem

Správné větrání nebo rekuperace vzduchu je cestou, jak se vyrovnat s vlhkostí v interiéru. Izolační trojskla rosení účinně omezují, ale důležitá je i správná konstrukce oken a použití kvalitních komponent. „Parametry meziskelního rámečku a hluboké uložení izolačního zasklení v profilu jsou detaily, které ve finále mají podstatný vliv na kvalitu oken,“ vysvětluje R. Kubálek z VEKRY. „U všech našich oken máme v tomto směru vysoko nastavené standardy, protože nám jde o to, aby naše okna nebyla náchylná k rosení a vzniku vlhkého pásku v dolní části skel,“ dodává.

Orosený proužek v interiéru, který je častý zejména v chladných zimních dnech, může paradoxně více ublížit dřevěným oknům. Stékající voda v interiéru může poškodit povrchovou úpravu. „Dřevěná okna VEKRA jsou navíc chráněna tak, že na rámové okapnici je standardně pryžová izolace,“ dodává R. Kubálek, „i to je detail, který omezuje vznik oroseného proužku v interiéru.“

Meziskelní rámečky jsou častým námětem diskuzí. V dnešní době by měly být standardem teplé meziskelní rámečky, nikoliv nerezové, které vykazují horší termické parametry. „U oken VEKRA používáme teplé kompozitní rámečky, které jsou v rozích zasklení ohýbané. Tato technologie poskytuje výborné parametry z hlediska ochrany před únikem izolačního plynu z meziskelního prostoru,“ upřesňuje R. Kubálek.

Autor: Vekra

Speciální zasklení

Izolační trojskla lidé volí u nových oken stále častěji. Důležité je vědět, že není trojsklo jako trojsklo. Pasivní domy musí mít zasklení s vysokým stupněm tzv. solárních zisků, které zajistí dostatečné prohřívání interiéru slunečním teplem. Podle místa, kde se dům nachází, je někdy vhodné zvážit instalaci protislunečních skel, které naopak účinně omezují přehřívání interiéru. Okna dostupná z ulice lépe ochrání bezpečnostní zasklení, i když bezpečnost oken je třeba řešit komplexně.

 Častým omylem je představa, že trojskla lépe chrání před venkovním hlukem. Naopak! Pokud je hluk spojen i s otřesy, například v blízkosti rušných silnic, může prostřední tabule skla i rezonovat. Pokud si nevíte rady, jaké zasklení pro svůj dům či byt vybrat, poraďte se s odborníky, kteří jasně vysvětlí rozdíly i možná úskalí.

Klíčovým parametrem je kvalita oken, která závisí i na řadě zdánlivých detailů. Vybírat okna jen podle ceny může přinášet řadu nepříjemností a problémů, které můžete odhalit až po určité době. Pokud dodavatel oken vše slíbí a nic pro něj není problém, může to být podezřelé, protože skuteční odborníci znají technická omezení a rozumí i detailům, které na první pohled nemusíte docenit.

TIP: Podívejte se na další tipy, na co myslet při výběru oken či plánování rekonstrukce