To, že robotický vysavač po počátečním naprogramování pracuje zcela sám bez vaší asistence, vyhýbá se překážkám, nepoškodí nábytek, pečlivě vysaje podlahu, sám si dojede načerpat energii do dobíjecí stanice, a jen ohlásí, pokud je plná nádobka na nečistoty, to je pouze základ. Od tohoto pomocníka můžete chtít mnohem víc.

NIČÍ BAKTERIE

Některé z těchto přístrojů jsou například speciálně určené pro domácnosti s alergiky. Základem je v takovém případě účinný HEPA filtr, který zachytí i jemné částečky prachu a alergeny, ale efektivitu vysavače může podpořit i UV dezinfekční lampa. UV světlo má mikrobicidní účinky. Účinek UV záření na mikroorganismy byl testován a jeho efekt se projevil již při minimální době expozice. Podlaha byla při použití vysavače s UV lampou po vysátí nejen bez prachu a nečistot, ale rovněž dezinfikována a zbavena bakterií a virů.

PRO ALERGIKY A ASTMATIKY

K čemu je to dobré? Čisté podlahy bez bakterií a virů pomáhají alergikům, astmatikům a ekzematikům ke zmírnění projevů jejich nemoci, neboť při pohybu po podlahách se nevíří prach a současně s ním ani bakterie a viry, které jsou všudypřítomné.

KDE ŽIJÍ DOMÁCÍ MAZLÍČCI

Robotický vysavač s těmito schopnostmi se ale uplatní také tam, kde žijí domácí mazlíčci. I v takovém případě uvítáte vyšší účinnost, stejně jako možnost dezinfekce. Hodit se může také promyšlené provedení nádobky na nečistoty a způsob manipulace s ní. Praktičtější bude nádobka větší, která pojme nečistot více, a taková, která bude lehce přístupná při vysypávání. Některé modely umožňují provést tento úkon pouhým stiskem jednoho tlačítka.

NADIKTUJTE MU PLÁN

Praktická je u robotického vysavače možnost navolit časy (bez potíží každý den v týdnu jiný), v nichž má uklízet. Po tomto počátečním „naprogramování“ už robot vyjede vždy jen v nastavenou dobu, pokud o to stojíte, třeba i v době, kdy budete na dovolené. Jediné, co robotické vysavače ještě stále nedokážou, je zajet do opravdu úzkých štěrbin, chodit po schodech a samy si vyprázdnit zásobník na nečistoty. Ale možná je to jen otázka času…

Fotogalerie
2 fotografie