Na kuchyňské lince příprava jídla začíná

Kuchyň bývala samostatnou místností, ale v současnosti je stále častěji součástí obývacího pokoje. Ať je to tak či tak, kuchyň má svoje vlastní zóny, které musíte při zařizování brát v potaz. První zónu tvoří samostatná kuchyňská linka. Tedy pracovní plocha, kde dochází k přípravě pokrmů. V této zóně je více než kde jinde důležité vynikající osvětlení. Skvěle se sem hodí například LED pásky, které pracovní ploše poskytnou dostatek světla. Na kuchyňské lince potřebujete vidět každý detail. Ideálně zvolte barvu světla o hodnotě 4000 K, které je pocitově neutrální, avšak neunaví oči a člověk ho vnímá stejně jako světlo za jasného dne.

Do kuchyňské linky můžete namontovat také různé vychytávky, které usnadní vaření a práci v kuchyni. Umístěte do šuplíku těsně pod linku kořenky. Budete je mít hned po ruce, a hlavně v nich zůstane přehled. Žádné otevírání krabiček a hledání koření mezi pytlíky. Máte-li rohové skříňky, využijte v nich místo na sto procent. Skvěle vám poslouží různé ledviny, tedy vysunovací šuplíky, které jsou přesně na míru rohovým skříňkám.

Jídelní stůl má svá pravidla

Druhou zónu představuje jídelní stůl, tedy místo, ve kterém se připravené jídlo už konzumuje. Sem se hodí teplé žluté světlo, které má za efekt podporu chuti k jídlu a pokrm na talíři vypadá v tomto světle dokonce ještě lákavěji. Aby sezení u stolu působilo útulněji, dejte doprostřed svíčku nebo menší pokojovou rostlinu, která nebude bránit ve výhledu na osoby naproti vám. Ideální je také malý odkládací stolek nebo vozík, který umístíte vedle jídelního stolu a na které budete odkládat prázdné nádoby a nádobí, které už při jídle nebudete potřebovat.

Zařídit celou kuchyň i s jídelním koutem tak, aby byla maximálně funkční, není zrovna levná záležitost. Pokud ale využijete akcí ve slevovém letáku, můžete výrazně ušetřit a peníze, která vám zbydou, investovat do dalších rekonstrukcí bydlení. Akční letáky nábytku ale i další si můžete projít dokonce i online a to na kompasslev.cz.

Tip na závěr: Protože kuchyň není jenom o nábytku, přečtěte si náš recept na výborný nepečený dort.