Pokud chcete, aby byl prostor kuchyně plně funkční, bude se hrát o každý využitý centimetr. Při zařizování musíte brát v potaz reálné dispozice a smířit se s tím, že oblíbené kuchyně s ostrůvkem pro vás pravděpodobně nepřipadají v úvahu. Vhodným řešením tak budou kuchyně ve tvaru písmene L nebo I, které se do menších místností hodí nejvíce.

●     Kuchyň ve tvaru L řeší uspořádání efektivně kolem dvou zdí. Rohové rozvržení nabízí dokonalé oddělení pracovního prostoru od spotřebičů. Kuchyni v tomto tvaru můžete také doplnit o barový pult, případně vhodně propojit s obývací částí.

●     Kuchyň ve tvaru I kopíruje pouze jednu zeď a stává se tak ideálním řešením i do těch nejmenších prostor. Sestavu kuchyňské linky tvoří sporák, pracovní plocha, dřez a dolní či horní zásuvky a skříňky. To vše v jednoduchém provedení situovaném k jedné zdi místnosti.

Výběr konkrétního tvaru kuchyňské linky však vždy záleží na konkrétních dispozicích místnosti a vašich požadavcích.

Tip: Pokud plánujete rekonstrukci nebo nové vybavení kuchyně, nechte se inspirovat fotogalerií malých kuchyní od značky Gorenje. Vaše kuchyně může vypadat dobře i v limitujících podmínkách panelového bytu.

1.  Vyberte vhodné barvy kuchyně

Ačkoli je u kuchyně zásadní funkčnost, důležité je také, abyste se v ní cítili dobře. A to především v malém prostoru, pokud totiž sáhnete po špatném odstínu kuchyňské linky a skříněk, prostor opticky zmenšíte.

●     Studené odstíny jsou vhodnější do menších prostor, které opticky zvětší. Pokud je budete kombinovat s barevnými doplňky, jistě neuděláte chybu.

●     Teplé odstíny na větších plochách jsou naopak lepší do větších prostor, kde sice zvýší útulnost místnosti, mohou ji však opticky zmenšovat.

Barvy dokáží zázraky a podle toho, jaké barvy zvolíte, se také v kuchyni budete cítit. Vše záleží především na vašem vkusu, držte se však základních pravidel.

Autor: Gorenje

Strop by měl být světlý, především v menších prostorech volte světlé i podlahy a vyhněte se velkým barevným plochám. Efekt optického zvětšení vyvolávají rovněž lesklé plochy. V malé kuchyni je tak možné použít na stěny a podlahy lesklé materiály a vybrat přední strany úložných prostor se zrcadlovým efektem, případně skleněné.

2.  Vyhrajte si se světlem

Nedostatečné osvětlení v kuchyni nejen, že neprospívá očím, nepomáhá lepší práci ani útulné atmosféře, ale především místnost opticky zmenší. Naopak při dobrém výběru osvětlení můžete i s menším prostorem udělat takřka zázraky.

V případě hlavního svítidla do kuchyně je zásadní výška stropu. Nízké stropy potřebují spíše přisazená světla, vysoké stropy si mohou dovolit LED lustry. Hlavní světlo by v kuchyni rozhodně nemělo být jediným osvětlením.

Hlavní světlo musí být doplněno o řádné osvětlení kuchyňské linky, tedy prostoru, kde musíte dobře vidět na práci. Zde sáhněte po LED páskách či bodovkách jasného světla umístěné přímo pod skříňkami tak, aby nevrhaly stín na ruce.

3.  Maximalizujte prostor

Malá kuchyně rozhodně nemusí znamenat málo úložného prostoru. Důležitý je nejen typ nábytku, ale rovněž jeho umístění. Při vestavění horních skříněk až ke stropu získáte dostatečný prostor k uchovávání málo používaných věcí a kvalitní kuchyňské linky nabízí řadu dalších chytrých řešení, jak se i z malé stane prostorná.

●     Prostor u stropu vybavený skříňkami případně otevřenými úložnými prostory opatřenými roletou, nabízí mnoho úložného prostoru, ale také prostor opticky zvětší.

●     Prostor u země můžete vytvořit úložné prostory. Vlezou se tam třeba zásuvky na uložení pánví, nebo úložné díly na plechy do trouby.

Kuchyň však nikdy nebude nafukovací, proto se snažte zbavit zbytečných věcí, pro které nemáte žádné, jen zabírají místo, ale je vám líto je vyhodit.

4.  Dřez jako pracovní plocha

U dispozičně malé kuchyňské linky je důležitý také správný výběr dřezu. Některé dřezy lze totiž překrýt přídavnou deskou, kterou pak můžete použít jako další pracovní plochu. A v malé kuchyni každou plochu navíc rozhodně oceníte. Mezi dřezem a varnou deskou by však vždy mělo být alespoň 50 centimetrů pracovní plochy.

5.  Vestavné kuchyňské spotřebiče

Vestavné spotřebiče do kuchyně sice vyžadují zpravidla větší finanční náklady a také profesionální instalaci, do menší kuchyně se však jedná o ideální řešení. Výhody které nabízí, jsou totiž přesně ty, které budete potřebovat. Jejich hlavní předností jsou totiž ušetřené centimetry a také jejich skrytí v kuchyňské lince a možnost vytvořit opticky větší, jednolitý prostor.

Mezi základní vestavěné kuchyňské spotřebiče patří trouba a varná deska. Ty bývají už celkem standardní nabídkou u většiny typů kuchyňských linek. Tady se nabízí další výhoda oproti klasickému sporáku. Můžete obě části umístit v kuchyňské lince jinam a vyhrát si tak s prostorem.

●     Vestavné trouby mohou být klasické, horkovzdušné i multifunkční. Nejčastější je vestavná trouba s šířkou 60 centimetrů, můžete však volit menší, i větší, dle vašich potřeb.

Tip: Prohlédněte si např. nové vestavné trouby MORA s čistým moderním designem. Díky přednastaveným programům na pečení až 8 vašich oblíbených receptů a energetické třídě A a A+ ušetříte čas i peníze.

●     Vestavné varné desky mají dnes již mnoho druhů. Indukční, litinové, sklokeramické i kombinace plynu a elektřiny. Provedení i počet plotýnek je pouze na vašich požadavcích, vybere si každý.

●     Vestavné odsavače par mohou být umístěny pod skříňkou, vestavěné přímo do ní, případně ostrůvkové. Volba komínové, či filtrové ventilace je na dispozicích vaší kuchyně.

●     Vestavné myčky jsou řešením pro každého, jelikož dnes můžete mít velikosti od 40 centimetrů šířky. Ani v nejmenší kuchyni se této vymoženosti nemusíte vzdát.

Zajímavost: Podle studie německých vědců strávíte za rok ručním mytím nádobí až 15 dní čistého času. Pokud chcete ušetřit svůj čas i spotřebu vody, podívejte se na nabídku moderních vestavných myček Gorenje.

     Vestavné lednice jsou zde prakticky ve všech variantách, jako lednice samostatně stojící. Vestavná lednice bez mrazáku, lednice s mrazákem, lednice jednodvéřové, lednice dvoudvéřové s mrazákem nahoře.

●     Vestavné mikrovlnné trouby nenarušují design kuchyně a mají také nižší spotřebu, než samostatně stojící. nabízejí také stejné doplňkové funkce od grilu až po ohřev horkým vzduchem.

Další nespornou výhodou všech vestavných spotřebičů je jejich nižší hlučnost, díky zabudování do korpusu kuchyňské linky. Především v menších bytech, kdy z ložnice do kuchyně nemáte daleko, tichý chod spotřebičů rozhodně oceníte.