Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Dobrý spánek je základem kvalitního života

/
  • (Shutterstock.com)
    18. září 2016 ● 08:00

    Dostatečně se vyspat bylo dříve považováno za samozřejmou součást našeho života. V dnešní uspěchané době, kdy je stres na denním pořádku, je ale kvalitní spánek pro mnohé pouhým snem. Kde tedy děláme ty nejčastější chyby?

  • 1.

    „Vyčůrat“ a spát

    Autor: Shutterstock.com

    Pamatujete? Tuto větu nám neříkali rodiče jen tak nadarmo. Dejte si pozor, aby močový měchýř nerušil váš spánek. Po šesté hodině večerní omezte příjem tekutin do těla. Vyvarujte se i kořeněných jídel, která by mohla váš močový měchýř podráždit. Zkuste jít také před spaním na toaletu a po 5 minutách to ještě jednou zopakujte.

  • 2.

    Noční hlad


    Autor: Shutterstock.com

    Je známo, že večeře by měla být to nejlehčí jídlo z celého dne. Dopřejte si zeleninový salát nebo některé z lehčích mas. Určitě ale večeři nevynechávejte. Pokud totiž půjdete spát hladoví, spánek se nedostaví a vy se budete v posteli jen bezmocně převalovat.

  • 3.

    Pozor na alkohol

     

    Autor: Shutterstock

    Vliv alkoholu na spánek závisí na mnoha faktorech, mezi jinými i na množství alkoholu a dobu, kdy jste si jej dali. Pokud si před spaním dáte sklenku vína, pravděpodobně vám pomůže usnout. Pokud si večer ale dáte více alkoholu, váš spánek se zhorší. Může se stát, že se budete častěji probouzet nebo budete muset vstávat a chodit na toaletu. Navíc se vám bude i hůře usínat.

  • 4.

    Kofein

    Autor: Shutterstock.com

    Říkáte si, že kávu nepijete, protože byste neusnuli. Jsou ale i další nápoje, které obsahují kofein. Patří mezi ně například kola nebo čaj. Kofein najdete třeba i v čokoládě či čokoládové zmrzlině.

  • 5.

    Televize je nepřítel ložnice

    Autor: shutterstock.com

    Večerní sledování televize rozhodně spánku neprospívá. Světlo, které z ní vyzařuje a velký hluk nepříznivě ovlivňují mozek a jeho přípravu na spací režim. Co takhle televizi zkusit vypnout a přečíst si dobrou knihu?

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy