Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zavařujeme okurky: 5 triků, aby se to povedlo

/
  • Okurková sezona je tu!
    Okurková sezona je tu! (Shutterstock.com)
    19. července 2015 ● 06:00

    Nakládané okurky my Češi milujeme. Snad proto je mají v každém obchodě, od maličkého krámku až po hypermarkety. Jenže ať si každý říká, co chce, není nad ty domácí křupavé sladkokyselé okurčičky, které si dochutíme přesně podle našeho gusta. Připravit je doma není nic složitého, přesto je dobré znát pár praktických vychytávek, které vám ušetří práci i případné zklamání.

  • 1.

    Prázdné sklenice strčte do trouby

    Stejně jako při domácí přípravě marmelád, džemů a kompotů, i u zavařování okurek platí, že pokud nevěnujete dostatečnou péči sklenicím, jejich obsah vám dlouho nevydrží. Před použitím je proto nutné je sterilizovat, abyste je zbavili všech spor a mikrobů, které by pak mohly mít na svědomí zkvašení či zplesnivění obsahu. Sklenice proto vždy před začátkem zavařování důkladně umyjte v horké vodě se saponátem nebo v myčce na co nejvyšší teplotu a pak je ještě prolijte vařící vodou. Voda v myčce totiž nedosahuje teplot požadovaných k vyhubení všech mikrobů. Ještě lepší je, když  budete dobře umyté sklenice zahřívat v troubě na plechu s vodou po dobu 10 minut při 100 °C, jako byste zavařovali. Nezapomeňte také na víčka! Opatrně je omyjte, abyste nestrhli gumičku. Pak vše nechte uschnout na čisté utěrce. Neutírejte!368881:gallery:true:true
  • 2.

    Okurky dobře omyjte

    V první řadě je potřeba sklizené či koupené okurky pořádně očistit. Pokud jich máte hodně a nechcete každý kus drhnout jemným kartáčkem, pak se nebojte je dát na chvilku do automatické pračky. Nezapomeňte však vypnout ždímání, teplotu a zvolit jemný prací program, jinak vám z okurek příliš mnoho nezbude. Pokud se přece jen pustíte do ručního čištění, pak je nejlepší nejdřív okurky nechat uležet pár hodin ve vodě.368882:gallery:true:true
  • 3.

    Na velikosti záleží

    Čerstvé okurky doma dlouho neskladujte. A pečlivě si je prohlédněte i tehdy, pokud si nakládačky kupujete. Ty na nakládání musí být čerstvé, pevné a nezměklé. Měly by mít svěží barvy, bez příznaků žloutnutí. Nikdy nepoužívejte plody, které nesou znaky mechanického poškození nebo příznaky napadení plísní či houbou. Nakládačky musí být hlavně zdravé a také tvarově a velikostně vyrovnané. Není dobré míchat velké a malé.
    Autor: scom
  • 4.

    Na octu nešetřete

    Ušetřete si zklamání! Pokud se těšíte na lahodné křupavé okurky, ale po otevření sklenice zjistíte, že uvnitř je cosi, co tvarem okurky sice připomíná, barva je ale nevábně našedlá a hmota odporně měkká, příliš nadšeni asi nebudete. Pravděpodobně by vás však ani nenapadlo, že na vině může být použitý ocet. Nenechte si své úsilí a úrodu zkazit o pár korun levnějšími dovozovými octy, které obsahují synteticky vyrobenou kyselinu octovou. Kupte si radši ten kvalitnější český, který vzniká klasickým kvašením. Na zavařování je vhodný lihový ocet se silou 8 procent, který dokáže uchovat potraviny konzervované a nedopustí, aby se v nálevu množily nebezpečné mikroorganismy.
    Autor: Profimedia.cz
  • 5.

    Jak budou dobře chutnat co nejdříve?

    Konzumace zavařených okurek je nejlepší až po čase, je dobré je nechat alespoň několik týdnů odležet. Pokud si však budete chtít naložené okurky vychutnat co nejdříve, pak je před zavařením na několika místech jemně propíchněte špičatou vidličkou nebo nějakou ostrou jehlicí. Aromatické látky z nálevu tak dostanou šanci rovnoměrně do nich proniknout a provonět je. Okurky navíc budou podstatně dříve připravené ke konzumaci.
    Autor: Shutterstock.com

     

Přidat názor
Počet komentářů: 4

saly23: Nakládané okurky zavaruju v mikrovlnce.

(20. 07. 2015 11:49)

miap: Zavaruje se ovoce - okurky se nakladaji!

(20. 07. 2015 01:36)

dobrotka: Plne s tebou souhlasim. Taky jsem se nedozvedela nic noveho. Asi maji okurkovou sezonu

(19. 07. 2015 16:49)

karancita: To se zase Plesku povedlo. To jsou rady jak pro nějakého pitomečka. Myslela jsem si, že se dozvím něco nového. Já osobně nedělám vůbec žádný lak a okurky jsou i tak vynikající. V pračce je peru již dávno a o sklenicích nemluvě.

(19. 07. 2015 15:34)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy