Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zavařování od A do Z: Jak na ty nejlepší sterilované okurky

/
  • Na doma naložených okurkách si nejen pochutnáte, ale navíc ještě ušetříte.
    Na doma naložených okurkách si nejen pochutnáte, ale navíc ještě ušetříte. (Shutterstock.com)
    1. srpna 2016 ● 06:00

    Sladkokyselé, křupavé, dochucené přesně tak, jak to máme rádi. Zkrátka není nad to zakousnout se do pikantní nakládané okurčičky. Třeba takový řízek nebo sekanou či čočku si bez nich ani neumíme představit. K některým jídlům prostě patří. A nejlepší jsou samozřejmě ty domácí. Připravit je není žádná věda, stačí jen dodržet pár důležitých pravidel.

  • 1.

    Okurky důkladně přeberte

    Autor: Profimedia.cz

    Nezáleží na tom, jestli jste okurky koupili na trhu, dostali je od známých nebo vlastnoručně sklidili na zahrádce. Než se pustíte do zavařování, musíte je nejdřív pečlivě přebrat. Samozřejmostí je, že by měly být co nejčerstvější. Poznáte to podle syté svěží barvy. Plody nesmějí být změklé, nažloutlé, mít jakékoliv příznaky napadení plísní nebo houbou. Nežádoucí je i mechanické poškození. Takové bez milosti vyřaďte. Není také dobré míchat velké a malé. Předem si je proto roztřiďte a do jedné sklenice vždy dávejte okurky přibližně stejné velikosti.

  • 2.

    Dobře je omyjte

    368882:gallery:true:true

    Čistota je základ. U sterilace to platí dvojnásob. Pečlivé omytí okurek jemným kartáčkem by proto mělo být samozřejmostí. Je to sice piplačka, ale výsledek stojí za to. Předtím je ale nechte alespoň hodinu namočené ve studené vodě. Někteří "kutilové" si na pomoc při čištění berou pračku, ale já bych vám tenhle způsob rozhodně nedoporučila. Nakládačky se totiž v bubnu pomlátí.

     

    Chcete zavařovat zdravěji? Tipy, jak připravit skvělé marmelády a kompoty bez chemie a hromady cukru, najdete ZDE.

  • 3.

    Nezapomeňte na sklenice

    368881:gallery:true:true

    Zavařovačky včetně víček pečlivě umyjte saponátem a horkou vodou. Pokud máte myčku, použijte intenzivní program s nejvyšší teplotou. I tak je ale ještě dobré prolít je nakonec vroucí vodou. Jen ta totiž spolehlivě zničí všechny spóry plísní a případné mikroby. Nebo je naskládejte hrdlem dolů na plech s vodou a v troubě je zahřívejte při sto stupních Celsia asi deset minut. Nakonec je nechte volně uschnout položené na čisté utěrce, neutírejte je. Jakkoliv poškozená víčka vyhoďte.

  • 4.

    S lákem to nepřehánějte

    Spoustu jídel si bez nakládaných okurek ani nedokážeme představit.
    Autor: Shutterstock.com

    Pozor si také dejte na častou chybu, která se při přípravě domácích nakládaček dělá. Tou je nalití láku až po okraj sklenice. V ní ho sice nesmí být málo, ale ani moc. Ohlídejte si tedy, aby všechny okurky byly ponořené, ale nikdy zavařovačku neplňte nálevem až těsně k hrdlu. Vždy myslete na to, že by pod víčkem mělo zůstat alespoň půl až jeden centimetr volného prostoru.

     

    Milujete tradiční kvašené okurky alias "močáky"? Recept na ně najdete ZDE.

  • 5.

    Dejte páře volnost

    Autor: Shutterstock.com

    Zavařujte při teplotě pětaosmdesát až devadesát stupňů Celsia. Víčka před sterilací nikdy nedotahujte úplně. Umožněte páře z nálevu, aby mohla volně unikat. Pevně je utáhněte až po vytažení z vody. Ve sklenicích v ten moment vzniká podtlak a okamžitým pevným utažením se víčko stane dokonale vzduchotěsným. A zapamatujte si, že není dobré čerstvě vytažené sklenice stavět na studenou podložku, jakou je například kuchyňská kamenná pracovní deska. Mohly by prasknout. Nejlepší je postavit je na rozloženou utěrku, dřevěný vál nebo prkénko.

    při teplotě 85 – 90 stupňů.

    Více na http://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-zavarovani-stare/119287/okurkova-sezona-zacina-aneb-velky-pruvodce-zavarovanim.html?utm_source=prozeny.blesk.cz&utm_medium=copyřed sterilací sklenice nedotahujeme úplně, ale ihned po vytažení je utáhneme co nejpevněji. Je to proto, že nálev ve sklenici je horký a uchází z něj pára. Po vytažení sklenic vzniká naopak podtlak a okamžitým pevným utažením se víčko stane dokonale vzduchotěsným.
Přidat názor
Počet komentářů: 1

isabela.krasna:  Doma děláme okurky každoročně. Každopádně to nikdy neskončí jenom u okurek. Letos jsem se rozhodla, že budu dávat zavařeniny dárkem k Vánocům, protože je to originální. Sháním nějaké hezčí sklenice. Co říkáte třeba na tyhle: https://www.varenihrou.cz/zavarovani/sklenice-lahve/zavarovaci-sklenice-weck-tulpe-580-ml-prumer-100 .html? A dále, co se týče zavařování, koukněte na tento článek: http://ona.idnes.cz/10-1-nejlepsi-trik-jak-spravne-zavarovat-dyz-/recepty.aspx?c=A080822_140359_rece pty_ves. Věřím, že se vám zalíbí!

(14. 08. 2016 16:44)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy