Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nebezpečná kuchyň: Jakými zlozvyky si koledujete o zranění i o vyhoření?

/
  • (Shutterstock.com)
    8. června 2017 ● 06:00

    Jistě si myslíte, že vás se to netýká, protože máte přece všechno pod kontrolou. Pravdou ale je, že i v kuchyni může jít o život! Podívejte se na nejčastější zlozvyky v kuchyni. Jste si jistí, že je neděláte také?

  • 1.

    Nože do šuplíku nepatří

    Autor: archiv Blesku, Profimedia.cz

    Připadá vám říznutí do prstu jako drobnost? Malá ranka určitě, ovšem při troše síly přijdete klidně i o kus prstu nebo si natolik narušíte jemné nervy, že v postiženém prstu ztratíte cit. Jistě víte, že se spíš říznete nožem tupým než ostrým, proto je mějte nabroušené. A dobře uložené: ukládejte je do stojanu nebo na magnetickou lištu, ne do zásuvky – stačí špatný pohyb při šátrání v šuplíku a už jedete na šití.

  • 2.

    Nože nikdy nechytejte

    Autor: archiv Blesku, Profimedia.cz

    Příborovým nožem se maže máslo, ostrým se krájí všechno od ředkviček po pečeni. Ale rozhodně se s ním nešroubuje uzávěr od baterie v kuchyňské váze a neotvírá pivo. Když s ním krájíte, tak zásadně na prkénku! Padá-li vám nůž z ruky, nechte ho spadnout na zem (ovšem ne na nohy), v žádném případě se ho nesnažte chytit!

  • 3.

    Od vaření neodbíhejte

    Autor: Shutterstock.com

    Pečete v troubě a zároveň si potřebujete odskočit k sousedce, dát si šlofíka nebo si zajít nakoupit? Právě si koledujete o domácí požár! Od jídla v troubě nebo na sporáku rychle chytnou věci v okolí a průšvih je na světě. Zamyslete se nad pořízením požárního hlásiče. Nezabrání sice hoření, ale aspoň vás na něj včas upozorní. Statistiky z USA ukázaly, že domácnosti bez hlásiče požáru vyhoří dvakrát častěji než ty, které ho mají.

  • 4.

    Pozor na tuk a alkohol

    Autor: Shutterstock.com

    Jaký je nejrizikovější recept? Flambované palačinky nebo smažený řízek. V překladu tedy práce s otevřeným ohněm v pánvi s plameny šlehajícími do okolí nebo se silně hořlavým olejem na smažení. Snažte se proto o maximální opatrnost. Nikdy nelijte alkohol přímo na plamínek – vzlínající páry by se mohly vznítit a oheň vniknout do lahve, kterou držíte v ruce.

  • 5.

    Co když začne hořet?

    Autor: Profimedia.cz

    Buďte rychlí, ale nepanikařte! Vypněte sporák a přes hořící pánev hoďte namočenou utěrku. Do ohně nelijte vodu, protože byste se ještě mohli opařit. Při požáru v troubě vypněte vyhřívání, ale dvířka neotvírejte, tím byste oheň jen přikrmili.

  • 6.

    Puchýř není maličkost

    Autor: Shutterstock.com

    Máte pocit, že trocha vroucí kávy na noze je prkotina, kterou stačí vydržet? Omyl, opaření nebo popálení je vážný úraz a místo, kde vás zasáhla horká tekutina, zasluhuje péči jako jakákoliv jiná rána. Místo ochlazujte (předtím z něj svlékněte veškeré oblečení) studenou tekoucí vodou (ne ledovou a ne ledem) a vydržte to 10 až 15 minut nebo do doby, než bolest vymizí. Nic na ránu nemažte, a pokud je zasažena větší plocha, jděte k lékaři. U dětí volejte záchranku okamžitě!

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy