Jak na domácí burčák? Důležitá je teplota kvašení!

8. září 2023 • 10:00

Vinobraní je v plném proudu a s ním i ochutnávky vína a burčáku. Výroba vína je poměrně složitá, ale vlastní burčák si můžete vyrobit i z malé úrody.

Burčák je skvělým a chutným nápojem, má mnoho cenných živin, které mají velký vliv na fyzické i psychické zdraví. Jak ale vyrobit domácí burčák, aby měl vynikající chuť a byl perlivý tak akorát? Přečtěte si postup, jak na to!

Jak by měl vypadat dobrý burčák?>>>

Video se připravuje ...

Sladký burčák: bílý, nebo červený?  

Na rozdíl od výroby vína, hrozny pro výrobu burčáku nemusí být co nejvíce zralé. Naopak ideální je, pokud jsou hrozny sladkokyselé, jelikož se postupným zráním hroznů ztrácí i kyselina, která v kombinaci s cukrem v burčáku vytváří příjemnou a vyváženou chuť. Ideální obsah cukru v hroznech je 13–14 stupňů, cukernatost lze změřit moštoměrem. Pokud netušíte, jak množství cukru změřit, jednoduše posbírejte hrozny v době, kdy se vám zdají být dostatečně sladké. Burčák se většinou vyrábí z bílých hroznů, pokud chcete burčák z hroznů červených, bude mít tmavě růžovou, zakalenou barvu.

Domácí příprava burčáku vyžaduje trpělivost Domácí příprava burčáku vyžaduje trpělivost • Autor: iStock

Jak zpracovat hrozny na burčák? 

Hrozny ostříhejte a oddělte od stopky. Očištěné hrozny dejte do kádě a pomačkejte. Nechte odležet dvě až pět hodin v chladu. Barvivo, které je obsažené ve slupce, se tak odmočí do šťávy. Prostřednictvím lisu na víno vylisujte šťávu. Pokud lis nemáte, můžete použít odšťavňovač. Ten ale rozdrtí i pecičky a burčák může být nahořklý. Mnohem lepší, ale zato náročnější postup, je použití záclony, skrz kterou drť prolisujete.

Základ kvašení? Cukr a správná teplota! 

Šťávu poté nalijte do vysterilizované nádoby. Neplňte ji až po okraj, burčák by z ní mohl při kvašení vytéct. Aby burčák zkvasil, přidejte krystalový cukr (na 10 litrů je ideální 0,6 kg cukru) a rozmíchejte ve šťávě. Nechte kvasit v teplejší místnosti, ideální teplota je 15–25 °C. Nádobu neuzavírejte, jinak by vybouchla. Ideální je ji lehce zakrýt tvrdým papírem nebo provrtaným víkem.

Burčák je typický pro příchod podzimu Burčák je typický pro příchod podzimu • Autor: Profimedia

Hotový burčák poznáte tak, že začne šumět. Většinou to trvá okolo 10 dnů v závislosti na teplotě místnosti. Kvalitní burčák je světle žlutý a lehce zakalený.

Jak uchovávat burčák? 

Doporučujeme nepřidávat cukr do všech nádob se šťávou najednou.Burčák je ideálně perlivý jen několik hodin a s velkou pravděpodobností byste ho nestihli vypít. Nádoby se šťávou uchovávejte v chladu 5, nejdéle 7 dnů. 

Věděli jste, že domácí burčák se dá připravit i ze starých zavařenin? Osvědčený recept najdete ZDE.

K burčáku by se vám mohla hodit dobrá pomazánka>>>

Video se připravuje ...

Autor: red