Vánoční stromeček v květináči je nejšetrnější alternativou k životnímu prostředí. Výběr je na nás. Dají se sehnat stříbrné smrčky, jedličky, také bohatá kavkazská jedle. Jedle má výhodu, že má příjemnou vůni a nepíchá, stříbrný smrk je hezký, ale jeho název je smrk pichlavý, což poznáme při zdobení stromku.

Vždy je však potřeba si uvědomit, že je to venkovní rostlina, která má v této době venku zimu, je ve vegetačním klidu, takže spí. Tím, že si stromeček koupíme a přineseme domů, po několika dnech či týdnech jej probudíme k životu. To je pro něj špatné. Venku je málo světla a strom potřebuje odpočívat.

Stromek v květináči nesmí hned do tepla

Pokud stromek koupíme a venku je mínus deset stupňů, nenosme ho hned do bytu, ale dejme například do chodby, kde je plus deset stupňů, aby si stromek zvykl. Tím, že je stromek v zemi a nezačne opadávat, máme tendenci si jej nechat jako dekoraci v bytě. Ale tím mu neprospějeme, právě naopak. Ideální je hned po Vánocích stromek odnést ven, ale pozor!

Stromek v květináči sázejte v dubnu

Nejprve stromek dejme do místnosti, kde je teplota od nuly do pěti stupňů, a tam ho malinko zalijme a ponechejme asi měsíc. Jinak ho přesadíme ven až v březnu či dubnu. Stromek přes rok přiroste o jedno patro a o Vánocích jej můžeme znovu ozdobit.

Všechny vánoční tipy na dárky, dekorace, zajímavosti i tradice se dočtete ZDE >>>