Pokud už máte plné zuby svého ošklivého trávníku, založte si nový. Pokud si myslíte, že s lacinou travní směsí vykouzlíte zázraky, jste na omylu. Chcete-li aby byl dokonalý trávník vizitkou vašeho domu, musíte ho hýčkat a dopřát mu tu nejlepší péči. Ta spočívá v pravidelném sekání, hnojení a zavlažování. Zkušení zahradníci doporučují travnaté plochy dvakrát ročně vertikutovat.

Autor: Shutterstock.com

Investujte do kvality

Díky vhodně zvolenému travnímu semenu, bude váš trávník odolnější vůči zátěži, než trávníky s parkovými a hřišťovými odrůdami. Tyto varianty jsou sice levnější, ale požadované kvalitní trávy s nimi nedosáhnete. Travní osiva pro zahradu jsou totiž speciálně »namíchaná« a trávník mnohem hustší, pružnější a houževnatější. Netvoří se v něm drny a ani při vysoké zátěži v něm nevyšlapete stezky a další nevzhledné plochy.

Nekvalitní osivo může působit velké škody

Když podceníte výběr osiva, vynaložená snaha o založení „zeleného koberce“ přijde vniveč. V lepším případě vám vyroste prořídlý trávník, v tom horším si na pozemek zanesete plevel, kterého se budete pracně zbavovat.

Autor: Shutterstock.com

Nákup travní směsi

Před výběrem osiva, se nejprve zamyslete nad otázkou, k čemu bude váš trávník vlastně sloužit. Jinou směs budete potřebovat, chcete na zahradě trávit volné chvíle a toužíte, aby tráva byla na pohled krásná. Jiný druh pořídíte, pokud máte velkou rodinu a trávník bude hodně zatěžován. Odlišnou travní směs zas vyžaduje pažit, který je z větší části schovaný ve stínu.