Když koncem 18. století přivezl do Evropy jeden francouzský botanik kouzelné květy, jistě netušil, jak si je lidé časem oblíbí. Traduje se, že rostlinu pojmenoval po své přítelkyni Hortensii. Nejoblíbenější je Hortenzie velkokvětá (Hydrangea macrophylla), která má nádherné květy poskládané do obřích koulí a sytě zelené listy. Dorůstá až půldruhého metru a kvete od července do pozdního podzimu. 

Rády to kyselé

Hortenzie se dají pěstovat jak na záhoně, tak i v nádobách. Zasadit sazenice můžete právě teď. Nároky na půdu mají stejné. Svědčí jim prodyšná mírně kyselá půda s pH od 5 do 6,5. Nejjednodušší je koupit přímo připravený substrát pro hortenzie, který dáte do květináče nebo přímo na záhon ke kořenům. Případně si můžete vhodnou půdu namíchat ze stejného množství rašeliny, jehličnaté hrabanky, písku a uzrálého kompostu.

Květy hortenzií budou na stinném stanovišti málo barevné.
Autor: Shutterstock.com
Ve stínu ztrácí barvu

Stanoviště by mělo být v polostínu. Ve stínu budou květy málo barevné a na slunci hrozí sluneční úpal. Hortenzie jsou velmi náročné na vodu. Potřebují pravidelnou zálivku, nejlépe měkkou odstátou vodou, jinak jim velmi rychle vysychá kořenový bal a vadnou listy. Nejhorší, co můžete udělat, je nechat rostliny vyschnout a pak hodně zalít.

Jak obarvit hortenzie

I když si při nákupu vybrali určitou barvu květů, snadno ji dokážete proměnit sami, a to obyčejným hnojením. Antokyany, tedy rostlinná barviva, se mění podle kyselosti. Pokud přidáte do půdy látky zvyšující kyselost, aby pH bylo v rozmezí od 3,5 do 4,5, květy druhů s růžovými a červenými květenstvími budou modrat. Jak na to? Dvakrát do týdne přidejte před kvetením do zálivky asi 5 gramů kamence amonného na litr vody. Když si nechcete hrát na chemika, sáhněte po speciálním hnojivu pro modré hortenzie. Přebarvovat můžete i jinak. V neutrální půdě budou květy krémové až narůžovělé, v alkalické růžové až fialové.

Náš tip

Hortenzie vás mohou těšit i v zimě. Ostříhejte květenství a usušte je na zimní dekorace v bytě.