Cibuloviny potřebují dostatek vláhy na podzim po výsadbě, aby do zimy pořádně zakořenily, a pak na jaře v době intenzivního růstu. Sucho však snášejí poměrně dobře. Aby cibule co nejvíce narostly, je vhodná zálivka v uvedených obdobích. Vlhčí stanoviště lze doporučit druhům, které i v přírodě rostou na mokrých loukách (bledule, sněženky a ocúny).

Výsadba
Podzimní práce můžete provádět podle počasí až během tří měsíců. Nejdříve vysazujte druhy, které nemají ochranné vrchní slupky a při delším skladování rychleji vysychají. Právě teď, v první polovině září, se vysazují sněženky, bledule, řebčíky, kandíky… Donedávna se také propagovala zářijová výsadba narcisů, protože k zakořenění potřebují delší dobu. Vzhledem k houbovým chorobám, které často napadají právě narcisy, se však jako prevence doporučuje vysazovat narcisy později – až teplota půdy klesne na 12 °C, tedy v první polovině října. Tulipány, hyacinty, okrasné česneky, krokusy, ladoňky, ladoničky a sasanky pak vysazujte během října. A koncem října přijdou do země modřence a ixie, které by mohly předčasně rašit a namrznout.

Fotogalerie
7 fotografií


Na co si dát pozor
Hloubka výsadby se řídí velikostí cibule – uvažujeme výšku zeminy nad cibulí. Nejhlouběji se sázejí řebčíky, protože mají velké cibule (v průměru až 10 cm), a také narcisy, a to 15 až 20 cm, dále hyacinty 15 cm, tulipány 10 až 15 cm, krokusy 6 až 10 cm, ladoňky, ladoničky a puškinie 8 cm. Pomůcka? Zapamatujte si, že hloubka výsadby je asi 2 až 2,5 x větší než průměr cibule. Výjimka? Zdužnatělé kořeny eremurusů, které se rozprostřou mělce pod povrchem.

Půdní podmínky
Obecně lze říci, že čím má určitý druh větší a silnější vzrůst, mohutnější olistění a květenství, tím bohatší vyžaduje půdu. Výživnější zem tedy víc potřebují hyacinty a tulipány než modřence a krokusy. Půdní reakce by měla být neutrální pro většinu druhů a lépe se jim daří na slunném stanovišti. Protože většina z nich kvete časně na jaře, mohou se pěstovat i pod listnatými stromy a keři, které v době kvetení cibulovin nejsou ještě olistěné.

Vyzkoušejte bramboříky
Každoročně nás sortiment zaskočí novými možnostmi výsadby a letošní rok to potvrzuje. Co byste neměli přehlédnout? Možnost pěstování venkovních bramboříků (Cyclamen). V nabídce se objevují hned dva: C. hederifolium a C. coum hybridum. Hlízy obou druhů se vysazují do října na polostinné až stinné stanoviště. Vyžadují propustnou humózní a mírně alkalickou zeminu. Zjara se vyplatí bramboříkům přilepšit plným hnojivem. Na stanovišti se hlízy ponechávají několik let – na rozdíl od jiných cibulovin se tyto hlízy nedělí.