Zajímavostí z průzkumů, které se grilování týkají, je mnoho. Vyplývá z nich mimo jiné, že i když griluje snad opravdu každý, častěji gril obsluhují muži. Je to skutečně drtivá většina – 83 procent případů. Jen přibližně v jednom z deseti případů najdete za grilem ženu, v druhém z deseti se pak stane, že gril obsluhují muž a žena současně.
STEAK NEBO HAMBURGER?
Na českém grilu sice stále s přehledem vedou nejrůznější druhy masa a uzenin, ale stále častěji se na něm objevují ryby, zelenina, plísňové sýry. A i Češi rádi experimentují. Vedle tradičního vepřového, hovězího nebo kuřecího masa připravují i jehněčí nebo telecí, vedle klasických špekáčků a klobás grilují i bezlepkové uzeniny a z ryb se vedle pstruha či lososa griluje také třeba čerstvý tuňák, mořský vlk nebo okoun nilský. A pozor! Na grilu dnes můžete připravit i pizzu nebo sladký moučník,
ani to není už nic neobvyklého.
ČERSTVÉ BYLINKY
Pokrok dělají Češi také v tom, že při grilování používají kvalitní suroviny – třeba olivový olej, bez něhož si dobrou grilovačku lze už jen těžko představit, a také vědí, jak důležité jsou čerstvé bylinky. Pěstují je buď doma, nebo čerstvé kupují. Objevují také třeba různé druhy soli, například kouřovou, která dodá pokrmu lehkou vůni dýmu, nebo růžovou – oblíbenou pro vysoký obsah minerálů a zejména železa, atd.
TUNY majonézy
Omáčky, dipy, dressingy, i to samozřejmě ke grilování patří. Oblíbená je domácí příprava všech typů „namáčedel“ i zálivek, např. na saláty, k nimž se jako základ používá často jogurt nebo majonéza. A právě v konzumaci majonézy jsou Češi přeborníky. Ročně jí zkonzumují 9,4 tuny, zatímco na Slovensku spořádají přibližně jen třetinu z tohoto množství (3,2 tuny).
ŽHAVÉ STATISTIKY:
76 % Čechů griluje nejčastěji ve společnosti rodiny
4 % lidí se věnují pracovnímu grilování s kolegy
97 % grilovaček se neobejde bez masa
74 % grilovacích akcí určitě nabídne uzeniny
45 % lidí si z masa vybere na gril vepřové
44 % konzumentů volí kuřecí
7 % Čechů griluje hovězí
79 % z nás používá ke grilování různé koření
69 % potřebuje hořčici
57 % sáhne po grilovacích omáčkách a jiných dochucovadel
49 % používá kečup