Možná namítnete, že nejste zručným ani školeným fotografem na to, abyste se přihlašovali do fotografické soutěže, ale uvědomte si, že v té půjde hlavně o vašeho pejska a o to, jak nápaditě se vám jej podaří zachytit. Soutěžní snímky přece nebude hodnotit odborná porota, ale široká veřejnost v internetovém a esemeskovém hlasování a ta se jistě více bude řídit svým srdcem a sympatiemi, které v ní váš miláček vzbudí.

Tady je 10 užitečných rad od amerického fotografa Setha Casteela, jehož originální snímky psů pod vodou obletěly svět a který učí pracovníky psích útulků, jak udělat co nejlepší fotografii psa, díky které by se pro něj co nejrychleji našel nový pán.

1. Pozitivní přístup – základ úspěchu

Psi vnímají energii. Buďte pozitivní. Bavte se.

2. Mějte hodně trpělivosti!

Trpělivost je ve focení psů nezbytná. Může to být frustrující, když si váš Fido nechce sednout a zůstat na místě, ale v tom případě se tedy soustřeďte a foťte to, co CHCE dělat! Získáte mnohem lepší obrázky!

3. Foťte více fotek najednou!

Lépe je více! Ten perfektní moment je tu a hned zase pryč. Mějte foťák vždy při sobě a foťte mnoho a mnoho fotek. Budete mile překvapeni, až budete fotky zpětně procházet, co všechno jste zachytili!

Seth Casteel, autor populárních snímků psů pod vodou, radí, jak ideálně vytvořit krásné fotky vašeho psa.
Autor: Profimedia.cz

4. Pamlsky, hračky, pískátka, steak, balónky…

Jestliže chcete upoutat pozornost vašeho psa, musíte zjistit, co vyvolává jeho zájem. Buďte kreativní. A mějte v zásobě víc možností. Starý trik s pískáním může chvíli fungovat, ale dříve či později se ohraje. Já jednou pracoval se psem, kterého nezajímalo nic jiného než balónky. Strávil jsem asi půl hodiny pokusy o upoutání jeho pozornosti, bez úspěchu, ale potom jsme narazili na tři napůl vyfouknuté balónky letící nad námi v parku.

5. Světlo je důležité!

Moje rada se světlem je experimentovat na různých místech s různým světlem, abyste zjistili, co funguje nejlépe na vaše zvíře. Když slunce sotva vykukuje skrze mraky, vezměte do ruky foťák a foťte! To jsou ty podmínky, o kterých sníte! Dávejte si pozor na přímé slunce, obzvláště okolo poledne, jelikož to může vytvářet příliš tvrdé stíny. Zkuste zachytit siluetu vašeho psa a vyfotit ho proti slunci.

6. Co dělá vašeho psa jedinečným?

Má nějaký unikátní talent? Ceněná hračka? Oblíbené místo? To by vám mělo dát náměty na krásné fotky!

7. Buďte se psem na jedné úrovni.

Radši než vždy mířit foťák směrem dolů, zkuste se přiblížit ke pejskovi na úroveň z očí do očí a zachyťte snímek z jeho perspektivy.

8. Nepozorovaně se plížit okolo!

Vyfotit vašeho psa, když to vůbec nečeká, plodí často vůbec ty nejhezčí fotky. Budete mile překvapeni, jak vtipné a hezké fotky z toho vzniknou!

9. Oči jsou často klíč k emocím fotky.

Ujistěte se, že vždy ostříte na oči psa.

10. Používejte rychlé časy závěrky, abyste předešli rozmazaným obrázkům.

Zvířata jsou rychlá! Pokud má váš foťák „burst mode” (sekvenční režim), použijte ho. V tomto režimu lze pořídit sérii snímků ve frekvenci 2 až 3 za vteřinu, čímž získáte větší šanci zachytit ten výjimečný okamžik.

Přejeme vám dobré světlo a šťastnou ruku při focení. A hlavně: nezapomeňte pravidelně sledovat náš web, dozvíte se víc. Zítra vám poradíme, jak spravovat profil vašeho pejska tak, abyste soutěž vyhráli.