Lezecká skupina českolipských profesionálních hasičů měla v sobotu napilno. Zasahovala u dvou fyzicky značně náročných úkolů. I když se to tak na první pohled nemusí zdát. U záchrany kočky a psa. "U první události museli lezci postupovým jištěním vylézt na 15 m vysoký strom, kde byla již pátý den uvízla plachá kočka. Vzhledem k tomu, že se zvíře nedalo odchytit, musela být nakonec větev i s kočkou odříznuta a kočka zachycena do plachty," popisuje mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová. 

To v případě záchrany psa šlo o ještě složitější oříšek. Pes byl uvězněný ve skalním masivu čtvrté nejvyšší hory Lužických hor zvaném Klíč (759 metrů n. m.). Lezecká skupina se tam proto spolu se dvěma dobrovolnými hasiči z obce Nový Bor vydala do nadmořské výšky 700 metrů n. m. a v této vrstevnici zřídila stanoviště pro plánovanou záchranu.

Akce trvala dvě a půl hodiny. "Lezecká skupina provedla natažení fixních lan v délce 120 m, po kterých byl proveden sestup velmi příkrým terénem a následné slanění k uvízlému psovi. Ten se nacházel na skalní polici pod převisem," popsal zásah velitel družstva českolipských profesionálů Jan Jech. Dobrá věc se podařila, němé tváře hasiči zachránili.

Máte také doma pejska? Má váš čtyřnohý miláček za sebou také zajímavý, dobrodružný příběh? A už jste ho přihlásili do soutěže NejPes 2014? Udělat to můžete do 2. dubna do 12. hodiny. Ovšem čím dříve, tím lépe. Hrajeme o hodnotné ceny! Více na webu soutěže NejPes 2014 ZDE.