„Houbařská sezóna začíná až teď, tedy asi o 14 dní později, než je obvyklé,“ říká předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa. „Bylo sice hodně vlhko, ale velmi chladno. A houby potřebují i dostatek tepla. To přišlo až v posledních dnech.“

Banner houby
Autor: Blesk

Kde nejvíc rostou? Na jižní Moravě a v severních Čechách

Houbaři zatím hlásí z jednotlivých míst republiky velké rozdíly ve svých úlovcích. Nejvíc se radují „lovci“ z okolí Brna, na své si přišli houbaři i na Liberecku a Ústecku. „Údolí Říčky, ráno, radost mi udělalo asi 30 dubových hříbků,“ chlubí se například v diskuzi na webu Nahouby.cz čtenář „tatahub“ z Brněnska.

Čtenáři Blesk.cz na houbách: Další úlovky!

Čtenáři Blesk.cz na houbách: Další úlovky!

POSÍLEJTE FOTOGRAFIE: Rostou! Netrpělivým houbařům tak začíná svátek. České houbařské vášně se mohou plně projevit. Stačí vyrazit do lesa! Zde je foto…celý článek

Houbaření? V Evropě jsme nejvíc "ulítlí"!

Houbaření? V Evropě jsme nejvíc "ulítlí"!

Více než 70% obyvatel Česka alespoň jednou v roce vyrazí do lesa na houby. To je fenomén, který ve světě nemá obdoby! Proč je tomu tak a jak se na…celý článek

Pochlubte se svými úlovky!

Hřiby - kuriozita
Autor: Karel Sadil
„Takové kuriózně narostlé hřiby jsem našel s manželkou v lesích v okolí Písku,“ napsal nám čtenář Karel Sadil. Podařilo se i vám najít kapitální nebo nezvyklý úlovek? Nenechávejte si je pro sebe a pochlubte  se s ním ostatním čtenářům! Napište nám, kde právě rostou! Své fotografie a rady posílejte na online@blesk.cz. Do předmětu zprávy uveďte heslo HOUBY.

V některých jihočeských lesích je naopak překvapivé sucho, stejně jako v  částech Vysočiny. Značné rozdíly jsou ale i v jednotlivých krajích. Ve středočeském si třeba v okolí Říčan odnášeli houbaři o víkendu z lesa poloprázdné košíky. Kdo ale vyrazil třeba na Křivoklátsko nebo Berounsko, radoval se!

Které houby teď „jedou“?

Houbaři ze všech částí republiky se shodují v tom, že nejvíce teď nacházejí hřiby kováře, hřiby dubové a smrkové, křemenáče, kozáky a babky. Začíná se dařit i bedlám, růžovkám, klouzkům a holubinkám. Objevují se také žampiony, pečárka ovčí a pečárka polní. „Ale také mírně jedovatá pečárka zápašná, která není jedlá,“ upozorňuje Jaroslav Landa.

Jaká je prognóza?

Nadějný rozjezd houbařské sezóny podle mykologů na chvíli přibrzdilo několik až příliš horkých dnů v minulém týdnu. Dešťové přeháňky v těchto dnech ale znovu startují slibnou úrodu. Takže se máme na co těšit!