Podařilo se mu vytáhnout 221 centimetrů dlouhého sumce. „Nejdřív mi ujížděl doprostřed rybníka, pak narážel do kořenů stromů a nakonec se pokoušel stavět na hlavu a ocasem zkoušel přetrhnout šňůru,“ popsal s tím, že na sumce vyrazil cíleně s pořádnou výbavou.

„Zatím se mi podařilo ulovit 132 centimetrů dlouhého, tohle je rekord,“ dodal. A jak to s Holdegrónem, jak ho David pojmenoval, dopadne? Hlava skončí jako trofej, zbytek v udírně a na talířích.

Super úlovek: Sumec měřil 2 metry a vážil 55 kilo!

Super úlovek: Sumec měřil 2 metry a vážil 55 kilo!

Takový úlovek Olešná ještě nezažila! Ladislav Polášek (39) z přehrady ve Frýdku-Místku vytáhl dvoumetrového sumce, který vážil 55 kilogramů.celý článek

Jak na něj?

Lov sumce je velice obtížný. Právě proto je mezi rybáři tolik oblíben. Nejlepší je tmavá dusná noc před bouřkou, kdy je ve vzduchu cítit déšť. Naprosto nevhodná je jasná a chladná noc. Důležité je sumce nejprve najít. V nočních hodinách ho prozradí nezaměnitelné hlasité tlučení (vzniká pří lovu rybek). Sumec je ryba stanovištní. Pokud se prozradí v určitém místě, bude v okolí zhruba 100 metrů lovit i v dalších nocích.

Sumce lze při dně ulovit za soumraku a ranním svítání, kdy vyráží na lov respektive se z něj naopak vrací do úkrytu (potopený strom, husté rostliny, balvany). Nástraha se klade vždy těsně pod hladinu. Nástrahou je obvykle větší živá rybka (např. cejn, jednoduchý háček pod hřbetní ploutev a trojhák se nechá viset podél boku), někdy sumec zabere také na chuchvalec rousnic. Předpokladem úspěchu je chování na břehu. Sumec je nesmírně plachý. Zaplaší ho hluk i světlo. Pokud sumec zabere, snaží se rychle schovat na dno do svého úkrytu. Tento únik je třeba co nejvíce brzdit a sumce unavit.

(zdroj: wikipedia.cz)