Vinobraní na Pražském hradě nabídlo nejen částečně zkvašené víno, ale i spoustu jiných dobrot, rytířských soubojů a živou hudbu. Osobně jste si navíc mohli prohlédnout, jak se burčák vyrábí.
„Každý den konání akce je návštěvníkům k dispozici deset až dvacet vinařských stánků,“ okomentoval akci jeden z organizátorů Miloš Mostecký s tím, že každý návštěvník zaplatí u vstupu sto korun. Se vstupenkou pak dostane tři groše a skleničku. Groše se mění s vinaři za víno.
Který je ten pravý
A jak poznat, že si kupuje ten pravý burčák? „Nejdůležitější je doba, kdy si nápoj kupujete.Pokud je to moc brzy, tak je možné, že je vyrobený z jablek nebo ředěný vodou,“ radí jeden z předních českých vinařů Michal Rovenský a dodává, že pravý burčák musí být vyrobený výhradně z tuzemských surovin.
Jinak to je pouhý »částečně zkvašený vinný mošt«. A rada odborníka na závěr? „Burčáku se má prý vypít tolik, kolik má člověk v sobě krve.“
Na co si dát pozor
• doba prodeje – burčák se smí prodávat pouze v období od 1. srpna do 30. listopadu. Podle vinařů však čím pozdější, tím lepší. Obsahuje pak méně cukru a nebude vás po něm bolet hlava.
• teplota – dobrý vinař vám podá burčák pokojové teploty
• barva – záleží na tom, z jakých druhů vín je burčák vyrobený. U bílého je obvyklá žlutozrzavá, u červeného jde spíše do tmava.
• vůně – z nápoje byste měli cítit ovoce, nejlépe přímo vinnou révu
• vzhled – neměl by obsahovat žádné mechanické nečistoty ani velké shluky kvasinek. Na dně a na stěnách nádoby se může vyskytovat jemná usazenina.
Jak se burčák vyrábí?
1. posbírají se hrozny
2. kuličky vína se dají do lisu
3. probíhá přeměna cukru na alkohol (3 až 4 dny)
4. víno nesmí začít kvasit na ocet, to by pak nebyl burčák
5. nakonec už můžeme podávat