Jakub křižuje řeku Kongo už dvanáctým dnem a zatím má na kontě jeden malý úlovek. Moc dobře ale ví, že opravdový gigant někde v kalných vodách řeky je. Zbývá zjistit kde. Proti proudu se dostává ke Sloním ostrovům, kde znovu pokouší štěstí.

Jakub předává domorodcům dárky
Autor: Česká televize
Nejdřív se ale musí ohlásit u místního náčelníka. Po předání darů přijímá pozvání na vesnickou hostinu, na které se bude servírovat „fufu“ a „undu“. Knedlíky, nebo spíš možná bochánky, se špenátem z listů neznámého stromu. „Voní to výborně, teď to ještě ochutnám. Výborný! Tady v Kongu tomu říkají jídlo chudých, ale ve skutečnosti je to národní jídlo, stejně jako u nás svíčková,“ olizuje se Jakub.

První pokus: Tygří ryba Jakuba přeprala

Boj s tygří rybou není žádná legrace
Autor: Česká televize
Ale znovu na řeku. Jenže dlouhé hodiny se neděje vůbec nic. Pak ale konečně přichází záběr. Jenže po vyčerpávajícím souboji ryba vyhrává. Podle Jakubových reakcí musela být skutečně veliká. „Popsat pocit, kdy člověk po tolika dnech ztratí obrovskou rybu, to ani nejde, to se doopravdy musí zažít. Ale už jsme byli velmi blízko,“ říká zklamaně Jakub. Další dny plynou a čekání na zázrak se prodlužuje. Dokonalý plán na ulovení obří tygří ryby neexistuje, prostě musíte být ve správný čas na správném místě.

Pomohl až místní náčelník s krvavým obřadem

Expedici dochází benzín i čas, a proto při další cestě proti proudu využívá služby vlečné lodi. Asi po čtyřiceti kilometrech se Jakub dostává do míst, kde tygří rybu ještě nikdy nikdo nelovil. Úspěch celé výpravy visí na vlásku a Jakub je odhodlaný vyzkoušet cokoliv.

Podívejte se, jak probíhal domorodý krvavý obřad:

Video
Video se připravuje ...

Popiska Česká Televize

Proto přijímá pomoc od místního náčelníka a souhlasí s obětním obřadem. Krev na jeho rukou má probudit ducha ryby spící u dna a přitáhnout ji na

Nakonec si Jakub obří tygří rybu přeci jenom pochoval
Autor: Česká televize
hladinu k jeho nástraze. „Dodnes jsem neměl štěstí, tak doufám, že se po tomto obřadu na mě konečně usměje,“ vrací se k uplynulým minutám očividně rozrušený Jakub.

Nastává čas posledního lovu. Nikdo ani v nejmenším netuší, co ho v neznámých končinách čeká. Pak ale konečně přichází záběr. Jakub urputně bojuje s velkou rybou, která se po dlouhých minutách konečně objevuje u hladiny. Vyhráno ale Jakub stále nemá, pořád ji může ztratit. Podaří se mu tentokrát zvítězit?

To se dozvíte v pořadu Rybí legendy Jakuba Vágnera, který vysílá Česká televize na programu ČT1 ve středu 16. 11.  ve 22:15 hod.

Fotogalerie
9 fotografií

Při lovu v Africe jedl Jakub Vágner i housenkový guláš. Jak mu chutnal?

Při lovu v Africe jedl Jakub Vágner i housenkový guláš. Jak mu chutnal?

VIDEO: Známý český rybář Jakub Vágner vyrazil do afrického Konga, aby ulovil legendární tygří rybu. Ta patří k nejobávanějším sladkovodním predátorům…celý článek